Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Megkezdődött a vadászszezon a Mátrában – Egyelőre nem zárnak le túraútvonalakat

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 09. 23. Hírek

Néhány hete, szeptember elsején elindult a vadászati főszezon a Mátrafüredi Erdészet területén, amely egészen február 28-ig tart. Miután jelenleg egyéni vadászatok zajlanak a Mátrában út- vagy terület lezárásra nem kell számítaniuk a turistáknak. Ugyanakkor az erdészet felhívja a figyelmet, hogy aki „vadász” időben esti besötétedés előtt két-három órával illetve hajnali virradat után ugyanennyivel tartózkodik az erdőben, az a vadászat „zaját” – lövés hangját – érzékelheti.

Társas vadászat esetében az Erdészet átmenetileg lezárhat túraútvonalakat, illetve területrészeket, ám az elmúlt években a sertéspestis állategészségügyi protokoll nem tette lehetővé, hogy társas vadászatokat végezzenek, ezért lezárások sem voltak. Dudás Béla, a Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy november-január között ismét elképzelhető, hogy társas vadászat miatt egy-egy napra lezárnak túraútvonalat, ám erről minden esetben tájékoztatják a lakosságot a különféle helyi médiumok felületein, illetve közösségi oldalukon.

Fontos, hogy a vadászat során különféle szabályok vonatkoznak a vadászokra és túrázókra egyaránt. A vadász kötelessége szabályokat betartani, a vadászat során nem veszélyeztetheti az élet- és vagyonbiztonságot. A túrázó felé csak kérések fogalmazódnak meg. Egyrészt, hogy lehetőleg ne tartózkodjanak adott napszakban a vadászterületen, másrészt, ha mégis ekkor túráznak, akkor lehetőleg ne térjenek le a jelzett túrautakról.

A napokban Mátrai viszonylatban különleges, éremvárományos szarvasbikákat ejtettek el a Mátrafüredi Erdészet területén. A szarvasbőgési időszakban eddig hét bika esett el, a szezon végére huszonöt bikát kell kilőniük, összesen több mint kétszáz szarvas kilövése szerepel a tervben-számolt be róla a Gyöngyösi TV

Borítókép: Gyöngyösi TV

Kiemelt tartalmak