Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Már megjelent a kertekben az allergiások rémálma

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 06. 04. Hírek

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, szájpad és külső hallójárat viszketés vagy éppen éjszakai nehézlégzés. Ezek a tünetek nem ismeretlenek az allergiások számára, a legtöbb problémát a nyári időszakban pedig a parlagfű okozza. Ugyan hivatalosan a parlagfű virágzása júliustól az első fagyig tart, viszont sok kertben már megjelentek ezek a bosszantó növények. Egyetlen növény akár 8 milliárd pollent termelhet, amelyek szeles időben akár 80 km-es körzetbe is eljutnak.

A parlagfűvel szemben fel kell venni a kesztyűt, ezt segítheti a már évek óta működő ún. Parlagfű Bejelentő Rendszer, amely az idei évtől már június elsejétől elérhető. A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele. A rendszer különlegessége, hogy a megtett bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jussanak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolítása.

Talán sokan nem tudják, hogy egy 2019-es törvénymódosítás értelmében megszűnt a türelmi idő, így a földtulajdonosoknak nem csak a virágzás után kell gondoskodniuk a mentesítésről, hanem már a parlagfű virágbimbójának kialakulását is meg kell akadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ha valaki nem gondoskodik az ingatlan parlagfű-mentesítéséről, ellene hatósági eljárás indítható. A kiszabható növényvédelmi bírság 15000 forinttól 5 millió forintig terjedhet

A helyszíni ellenőrzést külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (megyei kormányhivatal földhivatali osztálya) végzi. A belterületi, károsítókkal fertőzött terület esetében a hatósági ellenőrzés lefolytatására, annak keretében a helyszíni szemle megtartására a jegyző, de a növényvédelmi bírság kiszabására a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya jogosult.

A témában további információk érhetők el a Nébih oldalán.

Kiemelt tartalmak