Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A nemzeti összetartozás napja – Gyöngyösnek is fájt az országcsonkítás

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 06. 04. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 07. 27. 08:47

Ez a nap elsősorban magyar honfitársainkkal való összetartozás napja, nem szabad elfeledkezni a nem magyar testvéreinkkel való jó kapcsolatról sem. Örök történelmi lecke, hogy ne nézzük le a velünk együtt élő kisebbséget –fogalmazott a trianoni békediktátum 101 éves évfordulója kapcsán tartott városi megemlékezésen június 4-én dr. Vinkler Bálint helytörténész.

dr. Vinkler Bálint

– Magyarország elvesztette legkedveltebb üdülőhelyeit, a Tátrát és az Adriát, és az ország legmagasabb hegysége a Mátra lett az 1014 méter magas Kékes hegycsúccsal. Puky Árpád polgármester felismerte az új helyzetben rejlő lehetőségeket, és kiadta a jelszót: Legyen a Mátra az új Semmering! Megépült a Mátraházai Tüdőszanatórium, a kékesi gyógyszálló, kiépült Mátrafüred, a kisvasút és a Mátra valóban a legkedveltebb turisztikai célpont lett, melyhez hozzájárult a Budapesthez való közelsége is. Jóllehet ez a gazdasági fellendülés elsősorban az országot sújtó trianoni békediktátumnak volt köszönhető, azért Gyöngyösnek is fájt az országcsonkítás. Viszonylag korán, már 1933-ban felállították Gyöngyös főterén az elcsatolt területekre emlékeztető országzászlót, Gyöngyösön is élt és virágzott a revíziót célzó levente mozgalom, a Felvidék, Észak-Erdély és a Délvidék visszacsatolásakor Gyöngyösi katonák is részt vettek a bevonulásban, illetve a hadműveletekben. 1945 után nem lehetett ugyan beszélni róla, de a városi könyvtárban író olvasó találkozóra meghívtak neves erdélyi és felvidéki írókat. A rendszerváltás után pedig ismét lépett a város: Testvérvárosi kapcsolatot létesített Kézdivásárhellyel. Ez egy mai napig élő és kölcsönös kapcsolat, melynek ápolását a Gyöngyös Város Baráti köre vállalta fel. Gyöngyösön 2018-ban újra felépítették az országzászló emlékművet, és a polgármesteri hivatalra kitűztük a székely autonómia melletti szolidaritás jeléül a székely lobogót.

Az ünnepi beszédet követően a Hanisz téren álló, három évvel ezelőtt felavatott Országzászló emlékműnél felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót, mellyel köszöntötték Gyöngyös testvérvárosát, Kézdivásárhelyet is, emlékezve arra, hogy 2018-ban az eredeti zászló pontos mását a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete készítette, és ajánlotta fel a városnak.

Az emlékmű megkoszorúzása után a megemlékezés a Szent Bertalan-templomban celebrált ünnepi misével zárult.
A város rendezvényen közreműködtek a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium tanulói.

A megemlékezésről készült képgalériát itt találja.

Kiemelt tartalmak