ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Május utolsó vasárnapja a gyerekekről szól

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 26. Hírek

Több mint hetven éve, 1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a nemzetközi gyermeknapot. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos világukra. A jeles nap alkalmából május 30-án zenés mesejátékot tekinthetnek meg az érdeklődők a Mátra Művelődési Központban.

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A nemzetközi gyermeknap megünneplése Törökországból ered, de hasonló emléknap az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknap (Universal Children’s Day) is. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Az ENSZ azt javasolta a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit az adott országban megfelelőnek gondolnak.

Magyarországon 1931-től ünneplik a gyermekeket. Kezdetben egy egész héten át tartottak a programok, de 1950 óta már csak egy napig tart az ünnep, május utolsó vasárnapján.

A nemzetközi gyereknap alkalmából a Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban A kényes királylány című zenés mesejátékkal kedveskednek a legkisebbeknek május 30-án 11 órától.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében a 16 év alatti gyermekek csak védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkezhetnek az előadásra.

Kiemelt tartalmak