Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Magda Boldizsár junior Európa-bajnok

2022. 07. 11. Hírek

Aranyérmet szerzett Magda Boldizsár a 4×100 méteres mix gyorsváltó tagjaként a bukaresti junior Európa-bajnokságon. A gyöngyösi Parafa Úszó Klub kiválósága a 4×100 méteres mix vegyesváltóval negyedikként zárt.

A Magda Boldizsár, Bóna Benedek, Pádár Nikolett, Molnár Dóra alkotta magyar négyes szédületes teljesítménnyel győzte le a felnőtt világbajnok David Popovicival felálló, kétezer néző által tolt román kvartettet a 4×100 méteres mix gyorsváltó számban. A házigazdák Popovici 47.34 másodperces robbantásával (47.58-cal lett felnőtt világbajnok Budapesten!) óriási előnybe kerültek az elején. Igaz, Magda Boldizsár tartotta a lépést, hogy aztán Bóna Benedek kivágta a rezet, a 49.53-as rakétája az egész mezőnyben a legjobb volt a másodikként úszók között. Ezek után Pádár Nikolett és Molnár Dóra „biztos kézzel” dolgozta le a hátrányt, a két román lányon összesen több mint három másodpercet hoztak, így a magyar kvartett végül 0.52-es előnnyel söpörte be az aranyérmet.

– Örültem, hogy így sikerült. Azért volt rajtam egy kis teher, hogy tartani kell a tempót Popovicivel, igyekeztem minél jobb helyen átadni a váltót. Egy picit jobb időt vártam, de szerencsére a többieknek nagyon jól ment – fogalmazott a célba érkezést követően Magda Boldizsár, aki 2021-ben ugyanebben a számban harmadik helyen zárt az akkor Rómában rendezett junior Eb-n.

Sós Csaba szövetségi kapitány csak annyit mondott: „Óriási volt, ahogy a két srác tartotta a frontot, a lányok pedig hozták, amit tudnak.”

A 4×100 méteres mix vegyesváltóban mindent bedobtak a Komoróczy Lora, Szalontai Zombori Ferenc, Magda Boldizsár, Pádár Nikolett felállásban versenyre kelő magyarok, de nem volt esély újabb éremre. Igaz, az eredeti hatodik helyből végül negyedik lett, miután két váltót is kizártak előttünk, ám a harmadiknak előrelépő ukránoktól csaknem két másodperccel maradt el a négyesünk.

Magda Boldizsár az egyéni számokban 100 méter pillangón teljesített a legjobban, ahol nyolc századdal lemaradva a fináléról a 9. helyen végzett. 100 gyorson és 50 pillangón 17. helyen zárt.

A magyar válogatott az élen zárt az Európa-bajnokság éremtábláján 6 arannyal, 5 ezüsttel és 3 bronzzal – erre először és utoljára a 2005-ös budapesti junior Eb-n volt példa.

Forrás: HEOL.hu, Magyar Úszó Szakszövetség

Kiemelt tartalmak