Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Kívül és belül is megújult a Mátra Művelődési Központ épülete

2022. 09. 06. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 09. 12. 11:05

Két európai uniós pályázatnak köszönhetően külső és belső felújításon is átesett a Mátra Művelődési Központ épülete. Az összességében több mint 400 millió forintos beruházást most adták át ünnepélyes keretek között.

Még 2017-ben nyert el mintegy 230 millió forintos európai uniós támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kiírásán a gyöngyösi önkormányzat a Mátra Művelődési Központ energetikai korszerűsítésére. A projekt kivitelezési munkái 2019-ben indultak, a költségek emelkedése miatt azonban a beruházáshoz pluszforrásra volt szükség, így a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a szellőző- és fűtési rendszer korszerűsítését, valamint napelemek telepítését is megába foglaló felújítás összeköltsége végül elérte a 300 millió forintot.

Időközben egy másik TOP-os projektnek, az úgynevezett CLLD-programnak köszönhetően megkezdődött az épület belső tereinek korszerűsítése, a munkák keretében elbontották a kamaraterem leválasztására szolgáló mobilfalat, a teret egybenyitották, de tűz- és hanggátló függönyök segítségével kisebb konferenciatermeket is kialakíthatóvá tettek. A projekt keretében a fő cél az épület belső közösségi funkciójának, infrastruktúrájának és szolgáltatásainak a megújítása volt, ezért felújították az elektromos hálózatot, a mai elvárásoknak megfelelő tűz- és érintésvédelmi fejlesztések történtek, felújították és akadálymentesítették a vizesblokkokat, korszerűsítették a klubhelyiségeket és a büfét. A beruházás mintegy 135 millió forintból valósult meg.

Nézze meg képgalériánkat!

A beruházások ünnepélyes átadását 2020 elejére tervezték, azonban a koronavírus-járvány nem tette azt lehetővé – emlékeztetett a hétfőn megtartott ünnepélyes átadón Hiesz György polgármester, aki beszédében felidézte a művelődési ház 1970-es években történt építését, amit azonban azóta sem követett nagyobb mértékű felújítás, ezért is volt nagy szükség a most elvégzett munkákra, amelyeknek köszönhetően az épült jó néhány éven keresztül korszerű módon tudja szolgálni a gyöngyösi kulturális életet és azt a negyven csoportot, amelynek a Mátra Művelődési Központ ad otthont.

Kiemelt tartalmak