Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Kiemelt figyelmet kapnak ma az eltűnt gyermekek

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 25. Hírek

Huszonhárom ország, köztük Magyarország emlékezik meg ma, május 25-én az eltűnt és bántalmazott gyermekekről. A világnap előzménye, hogy még 1983-ban Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezte, hogy a négy évvel korábban, május 25-én New Yorkban eltűnt hatéves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezzenek. Ezt a kezdeményezést karolta fel a húsz évvel ezelőtt, 2001-ben létrehozott Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderációja, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat.

A legtöbb eltűnés a 12-18 éves korosztályban fordul elő, de érkeznek bejelentések a 12 évnél fiatalabb és felnőtt korosztályból is. Az eltűnés okai nagyon változatosak.
Szerencsére az eltűnt gyerekek legtöbbje néhány napon belül elő szokott kerülni. Fontos, hogy mielőbb bejelentsük, hiszen a hatóságok minél hamarabb tudomást szereznek az esetről, annál nagyobb az esély, hogy az eltűnt gyermek megkerül.

A 21. században oly sokat kritizált közösségi média az eltűnéses esetek felderítésében igen hasznos lehet, bár a hatóság közlése szerint az ott keringő információkat fenntartásokkal kell kezelni.

Hitelesnek az az információ számít, amit a rendőrség is megerősített vagy ami a police.hu oldalon is megtalálható.
Heves megyében az eltűnések többsége lakóotthonokban élő gyermekek szökéséből adódik, szerencsére kevés számban fordult elő családból eltűnés. Tapasztalatok szerint többségük rövid időn belül előkerül. Főként gyermekotthonokból szökött gyerekek esetében jellemző, hogy még aznap, legfeljebb másnap megtalálásra kerülnek, vagy visszatérnek. Vannak azonban olyan esetek, melyeknél hetekig/hónapokig nincs tudomása a gondozónak a gyermek hollétéről annak ellenére, hogy minden lehetséges intézkedést megtettek a hatóságok a felkutatás érdekében.

A gyermekotthonból eltűnt gyermekek jellemzően családjukhoz, ismerőshöz szöknek, akik sok esetben megnehezítik a hatóság munkáját; bújtatják a szökött gyermeket. Rosszabb esetben céltalanul csavarognak hasonló „sorstársaikkal”, barátnak hitt kortársaikkal, vagy olyan felnőttel, aki kihasználhatja a gyermek sebezhetőségét. Ez nagy veszélyt rejt magában, mivel könnyebben válhatnak gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény áldozatává vagy akár elkövetőjévé.

Az eltűnések lehetséges okai:

 • kisebb gyermeknél előfordulhat, hogy belefeledkezik a játékba és elkóborol,
 • kalandvágyból felnőttként akar viselkedni, szórakozni szeretne, tiltott dolgokat kipróbálni,
 • nézeteltérés, veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel,
 • félelem – pl. bizonyítványosztás után nem mer hazamenni, fél a szülő reakciójától,
 • családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör,
 • gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények,
 • bűncselekményekkel veszélyeztetettség.

Mit tehetünk, ha eltűnt a gyermek?

 • Legfontosabb annak megelőzése, hogy gyermeknek megforduljon a fejében az elkóborolás, otthonról elszökés – akár kalandvágyból is.
 • Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy szülőként, nevelőként ismerni kell a gyermeket, saját életvitellel példát mutatni, helyes értékrendet közvetíteni. Időt kell szakítani az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, megismerni a gyermek barátait. Legfontosabb, hogy szeretetet és odafigyelést tapasztaljon.
 • Barátok, rokonok, iskolatársak, ismerősök körében érdeklődni kell, hogy mit tudnak az eltűntről, látták-e, beszéltek-e vele. Ha igen: utalt-e problémára, elutazási szándékra.
 • Érdemes megnézni azokat a helyeket, amelyeket szabadidejében szívesen látogat a gyermek.
 • Értesíteni kell a Rendőrséget és hatékonyan közreműködni a hatósággal a felkutatása érdekében.

A Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Segélyvonala várja a 116 – 000 telefonszámon az eltűnt, szökésben lévő vagy szökést fontolgató gyermekek, fiatalok és az értük aggódó felnőttek hívásait.

A telefonos beszélgetés mellett lehetőséget kínálnak chat beszélgetésre is: info@kek-vonal.hu

Vállalják az otthonról vagy intézetből eltűnt gyermek és gondozói közötti közvetítést, segítik a gyermek biztonságos helyre juttatását. Határon átnyúló ügyekben kapcsolatot alakítottak ki más országok hatóságaival, civil szervezeteivel.

Fontos, hogy ne menjen el csavargó, tétlenkedő, látszólag egyedül lévő gyermek mellett!

Az eltűnésről személyes bejelentés tehető a helyi rendőrkapitányságon vagy a 112-es telefonszámokon!

Kiemelt tartalmak