ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

„Kezdődjön ma az egyetértés időszaka!”

2023. 10. 23. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 10. 30. 14:05

Az egyetértés és az egység ’56 legfontosabb üzenete a ma élők számára – fogalmazott ünnepi beszédében az október 23-i városi megemlékezés szónoka, Csárdás László, aki szerint ’56 hősei sem értettek mindenben egyet, a legfontosabb dolgokban mégis kezet tudtak fogni.

A hagyományoknak megfelelően ünnepi szentmisével kezdődött az október 23-i városi megemlékezés Gyöngyösön, majd a megemlékezők az 1956-os forradalom és szabadságharc Szent Bertalan utcában álló emlékművéhez vonultak, ahol Csárdás László, az önkormányzat külügyi referense beszédében azt a kérdést tette fel: hogyan érdemes emlékeznünk hős elődeink sorsfordító tetteire? Csárdás László szerint ugyanis az, hogy miként emlékezünk, azt is meghatározza, hogy mit gondolunk jelenünkről, önmagunkról, ezért a jelen aktualitásainak szemszögéből kell visszatekintenünk, különösen olyankor, amikor a közvetlen környezetünkben, Ukrajnában a béke alappillérei éppen derékba törnek.

A külügyi referens ’56 legfontosabb üzenetének az egyetértést és az egységet nevezte, azok ugyanis, akik 67 évvel ezelőtt „az oroszlán szemébe nézve nemet kiáltottak”, vélhetően nem mindenben értettek egyet, a legfontosabb dolgokban azonban kezet fogtak, mert tudták, hogy a nemzet csak így tud felemelkedni.
„A képlet egyszerű: ha a politikai haszonszerzés reményében az egység helyett a viszályt, az egyetértés helyett pedig belső békétlenséget választjuk, sorsunk tort fog ülni felettünk hibáinkért” – fogalmazott Csárdás László, aki szerint elsősorban abban kell egyetértünk, hogy ’56 fiai és lányai nem voltak fasiszták, és nem voltak lázadó radikálisok, még ha azok szellemi örökösei, akik ellen 67 évvel ezelőtt fegyvert fogtak, ezt hazudják is.

Csárdás László szerint egyet kell értenünk abban is, hogy bár mindannyian másként gondolkodunk a világról, mégis egyazon közösséghez tartozunk: „legtágabb értelemben vett hazánk Európa, szűkebb otthonunk a hazánk, Magyarország, a bölcsőnk pedig sokunknak ez a város.” A külügyi referens arra kérte az emlékezőket, hogy fogjanak kezet és állapodjanak meg a békében, a közösség megőrzésében és gyarapodásában, ahogy tették azt ’56 hősei a szabadság érdekében.

Nézze meg képgalériánkat!

A beszédet követően a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium tanulóinak műsorát láthatták a megemlékezők. A diákok felkészítő pedagógusa Babus Mónika és dr. Kovácsné Petrovai Ildikó volt. A műsor után az önkormányzat mellett szervezetek, pártok, intézmények képviselői helyezték el koszorúikat az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékművénél.

Kiemelt tartalmak