ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Jövőre sem kapja meg a város a teljes iparűzési adót

2021. 11. 29. Hírek

Jövőre sem lesz könnyebb a helyzetük az önkormányzatoknak, ugyanis a kis- és középvállalkozásoknak 2022-ben is csak a helyi iparűzési adó felét kell majd megfizetniük.

A helyi iparűzési adóbevétel csökkenése, adó és egyéb bevételek elmaradása 2021-ben Gyöngyösnek több mint egymilliárd forintos kiesést eredményezett, a kormány a várost 300 millió forinttal kompenzálta. A cégek adócsökkentése miatt csorbultak bizonyos a városi szolgáltatások, és kevesebb pénzt tudtak fejlesztésre fordítani. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a kormány a gazdasági növekedéssel kampányol, emellett pedig hatalmas kiesést okoz a településeknek.

Gémesi György kiemelte: tavasszal több önkormányzat is rákérdezett a Pénzügyminisztériumnál és a Belügyminisztériumnál is, hogy terveznek-e újra adófelezést, és azt a választ kapták, hogy nem. Az elnök szerint a kormány mást tesz, mint amit mond.

– Érthetetlen számunka, hiszen 7,7 százalékos gazdasági növekedés van, legalábbis ezzel kampányol a kormányzat, és emellett nem vizsgálják meg azokat a többlet terheket, amelyek az önkormányzatokat sújtják és sújtották 2021-ben is, mit például az építőipari árak megduplázódása, vagy az élelmiszerárak 8 százalékos növekedése, amely a közétkeztetést is drágábbá teszi – mondta a Gyöngyösi TV-nek Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségnek elnöke, aki szerint inkább az egész adórendszert kellene átalakítani, ám erre nem lát hajlandóságot a kormány részéről.

– A kormány a választásokig semmi mást nem fog csinálni, csak kampányolni, az adót teljesen elengedte, az inflációt elengedte, a béremelést indította be, és olyan adóvisszatérítést csinált, amit eddig nem. Az adó azért van, hogy finanszírozza az állami feladatokat, lehet vele kampányolni, de felelőtlenül gazdálkodni nem. Ez nem azt jelenti, hogy nem jó, ha az embereknek adnak vissza pénzt, hanem azt, hogy a feladatokat magas színvonalon kell ellátni – mondta az elnök.

A színvonalas szolgáltatásokat azonban az önkormányzatok nem tudják vállalni, Gémesi György szerint elég a hulladékgazdálkodásra, vagy az utak állapotára gondolni. Arról, hogy a jövőben hogyan és milyen mértékben kompenzál az állam, még semmit nem lehet tudni, de a tapasztalatok szerint a teljes kiesést nem pótolják. Gyöngyös számára a 2021-es adókiesés pótlására a kormány 300 millió forintos kompenzációt adott, amelyet pályázatok önerejének finanszírozására használhat az önkormányzat.

Kiemelt tartalmak