ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Jelentős bírságra számíthat az, aki guberál

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 02. 27. Hírek

Folyamatos problémát jelentenek a guberálók Gyöngyösön. A szemétgyűjtögetőkkel szemben a városrendészek csak tavaly 46 esetben szabtak ki bírságot, melynek összege közel másfél millió forint. Van olyan visszaeső elkövető, akivel szemben már több mint 900 ezer forintnyi bírságot szabtak ki az elmúlt években. Az ellen az elkövető ellen, aki nem tudja, vagy nem akarja kifizetni a büntetést, NAV-végrehajtás indul.

A tettenérés és bírságolás mellett a megelőzés is rendkívül fontos, ezért, ha a városrendészek a ruházat átvizsgálása során valakinél megtalálják a szeméttároló kulcsát, minden esetben elkobozzák, megelőzve ezzel a további szabályszegést.

A kihelyezett szemét a hulladék elszállításával megbízott cég tulajdona, de a guberálást Gyöngyös önkormányzatának közösségi együttélés szabályairól szóló helyi rendelete is tiltja. E szerint a bírság összege esetenként 5-től 50 ezer forintig terjedhet. További szabálysértési bírság szabható ki az elkövetővel szemben, ha a guberálás mellett szemetel is. A bírság mértéke ebben az esetben is 5-től 50 ezer forintig terjedhet.

A guberálók amellett, hogy széttúrják a kukákat, felfordulást és szemetet hagynak maguk után. Sok esetben a számukra hasznosíthatatlan tárgyak a város közterületein vagy a patakmederben landolnak. Az elmúlt évben csak a Duranda városrészen több millió forintot költött az önkormányzat az illegális hulladék – melynek egy része guberálásból származott – összegyűjtésére és elszállítására.

Kiemelt tartalmak