Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Ingyenes wifipontok szolgálják az infokommunikációt Gyöngyösön

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 10. 14. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 10. 20. 12:53

Naponta több mint ezren, egy-egy nagyobb városi rendezvény alkalmával pedig több mint háromezren használják a Gyöngyösön kialakított ingyenes wifi pontokat.

Az infrastrukturális fejlesztést az Európai Unió 15 ezer euróval, Gyöngyös önkormányzata pedig mintegy másfél millió forinttal támogatta. A beruházás a MátraComp Kft. kivitelezésében valósult meg.

Az internethasználat ma már a mindennapi élet elengedhetetlen része. A város 17 pontján kiépített ingyenesen használható wifi pontok Gyöngyös legforgalmasabb pontjain és egyes önkormányzati intézmények közelében találhatók, kielégítve a helyiek és a turisták infokommunikációs igényeit – mondta Hiesz György polgármester hozzátéve: az elmúlt tíz hónap adatai azt mutatják, az emberek szívesen használják az önkormányzat által biztosított ingyenes internetes szolgáltatást, melyet a jövőben szeretnének majd tovább fejleszteni a Mátra turisták által kedvelt pontjain is. 

A Wifi4Eu projekt részeként úgynevezett hotspotokat telepítettek a Barátok terére, a Bugát Pál térre, a Koháry útra, amely a Buszpályaudvart és környékét fedi le, a dr. Csépe György Uszoda és Termálstrandra, a Fő tér 2., Fő tér 10 és Fő tér 13. épületére, a Kossuth Lajos utcában két pontra, a Szent Bertalan-templom előtti térre, az Ifjúság útra, a Szövetkezet utcára, az Anyatejgyűjtő Állomás épületére, a Városkert útra, a Kócsag utcába és kiépítésre került további két pont Mátrafüreden és Sástón.

A polgármester az internetes fejlesztés sajtónyilvános bemutatásán elmondta: egy wifi pontot szerettek volna a Bugát Pál Kórház közelében is elhelyezni, ám erre nem kapott engedélyt a város.

A hálózat kiépítése révén a város jelentős területén működik ingyenes vezetéknélküli internetkapcsolat. A hotspotok nagyjából 150 méteres sugarat fednek le, melynek jelerősségét természetesen az extrém időjárási körülmények befolyásolják. Egy-egy eszközre egy időben maximum 500-an tudnak rácsatlakozni, ami a Fő tér esetében például azt jelenti, hogy egyszerre akár 1500-an is tudják használni. A kivitelező közlése szerint olyan modern eszközök kerültek kihelyezésre, amelyekre, ha valaki rácsatlakozik, a későbbieken Európában bárhol jár, készüléke automatikusan megtalálja a Wifi4Eu kapcsán telepített hotspotot.

Angeli László, a MátraComp Kft. vezetője kiemelte: a szolgáltatás biztosítása óta a legtöbben a Fő téri és a központi autóbusz-pályaudvar közelében elhelyezett wifipontokra csatlakoztak fel a legtöbben. Ez az esetek 90 százalékában mobiltelefonnal történt.

A cégvezető hozzátette: a Gyöngyösön kiépített wifi hálózat a legkorszerűbb Európában, és arra is alkalmas, hogy a felhasználói igényeket figyelembe véve a jövőben tovább fejlesszék.

Kiemelt tartalmak