Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Hulladékszállítás: továbbra is az állam gondoskodik róla

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 06. 10. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 07. 16. 06:26

A jelenleginél is tovább erősödik az állam szerepe a hulladékszállítással kapcsolatos feladatokat ellátása területén 2023 júliusától. Már nem csak a hulladék-begyűjtésről, hanem annak megszervezéséről is az állam gondoskodik majd. A változásokról és a Gyöngyöst érintő fejlesztésekről a Gyöngyösi TV Fórum című műsorában beszéltek a szolgáltató képviselői és az önkormányzat munkatársai.

A beszélgetés résztvevői a Gyöngyösi TV stúdiójában.

Gyöngyösön négy éve az állami tulajdonban lévő NHSZ Mátra Hulladékkezelő Nonprofit Kft. látja el a hulladékszállítást. A város önkormányzatának jelenleg abban kimerül a hatásköre, hogy szerződést köt a szolgáltatóval, amely gondoskodik a közszolgáltatás elvégzéséről.

A hulladékgazdálkodásban egy törvényváltozás hoz lényeges átalakulást 2023. júliusától. Két év múlva mind a közszolgáltatás, mind pedig a szállítás állami feladat lesz, vagyis az önkormányzatnak minden ilyen jellegű kötelezettsége megszűnik. A települési önkormányzatok feladata és hatásköre a köztisztaság megszervezésére, valamint a közterületeken felhalmozódott illegális hulladék elszállítására korlátozódik – mondta dr. Szemes Paula, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság műszaki főelőadója.

Az illegális hulladéklerakók felszámolására az önkormányzat a közelmúltban egy pályázaton támogatást is nyert. A több mint 22 millió forintos segítségből 800 köbméter szemetet szállíthatnak el, továbbá hat térfigyelőkamerát is elhelyeznek az illegális hulladéklerakás megelőzése érdekében.

A törvénymódosítástól függetlenül Gyöngyösön számos fejlesztés történt, és zajlik jelenleg is annak érdekében, hogy a hulladékszállítás zavartalan legyen.

A Gyöngyösön hulladékszállítással megbízott NHSZ Mátra Hulladékkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Hencz Zsolt elmondta: az elmúlt két évben négy új járművet vásároltak, illetve a zöldhulladék-gyűjtésénél még két új járatot is beállítottak, továbbá új alkalmazottakat is felvettek a céghez, hogy optimális körülmények között el tudják végezni a munkát.

A fejlesztések sorát gyarapítja, hogy az NHSZ Mátra Hulladékkezelő gyöngyösi telephelyén 2022 tavaszáig elkészül majd egy új bálázócsarnok.

Mint az a műsorban elhangzott, a cég és az önkormányzat között jó partneri kapcsolat alakult ki, így, ha a polgármesteri hivatalba fut be hulladékszállítással kapcsolatos lakossági panasz, azt az önkormányzat továbbítja a szolgáltatónak, hiszen a társaság feladata orvosolni azt.A hulladékszállítással kapcsolatos problémákat az NHSZ Mátra Hulladékkezelő Nonprofit Kft. alábbi elérhetőségein lehet jelezni:

  • cím: 3200 Gyöngyös, Kenyérgyár út 19.
  • telefon: 37 / 311-894
  • e-mail: info.matra@nhsz.hu
Kiemelt tartalmak