Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Hatékony a „zöld kommandó”

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 06. 28. Hírek | Környezet Utolsó módosítás: 2021. 07. 16. 06:26

Gyöngyös önkormányzata a közelmúltban több mint 22 millió forintot nyert az illegális szeméthalmok felszámolására bel- és külterületen egyaránt. A város kiemelt feladata a lerakott hulladék felszámolása, melyben jelentős szerepet játszik a városrendészet. Az igazgatóság célja nem csak a renitensek tettenérése, hanem a cselekmény megelőzése és megakadályozása is.

Ferenczy Dániel, a szervezet igazgatója elmondta: a tavalyi évben rekord mennyiségben sikerült belterületen tetten érniük illegális szemetelőket. A hatékony fellépés eredményeként a szemétlerakást a belterületről a külterületre szorították.

Miután a Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében lelkes civilek kitakarították a külterületen található szemétkupacokat, a városrendészet kidolgozott egy új módszert az illegális szemétlerakók elleni harc érdekében.

Ennek lényege, hogy a szervezeten belül létrejött „Zöld-kommandó” elnevezésű munkacsoport (felügyelő, mezőőr, térfigyelő kamerás) vadkamerák kihelyezésével, folyamatos városrendészek közti információáramlással egy kidolgozott belső terv alapján éri tetten az elkövetőket.

Az új innovatív rendészeti módszer sikerét mutatja, hogy már az első nap amikor a vadkamera kikerült, már elfogtak egy szemétlerakót, valamint egy hét alatt 5 főt sikerült tetten érni, vagy felderíteni. A városrendészek 2 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 3 esetben pedig feljelentették az elkövetőt.

A szervezet igazgatója hangsúlyozza, az illegális szemétlerakók felszámolása érdekében szükségesek a megfelelő innovatív rendészeti megoldások alkalmazása, erőforrások megléte, mint a szakmailag megfelelően felkésztett járőr, az információ áramlás, valamint a munkát segítő térfigyelő kamera.

Természetesen a városrendészet munkáját nagyban segítik a lakossági jelzések is, mellyel egyre többen élnek. Így, ha bárki jogellenes cselekményt észlel, hívja a városrendészet járőrszámát a (70) 866 9555-ös számon.

Kiemelt tartalmak