ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Harmadfokú Hőségriadó lépett életbe

2022. 08. 04. Hírek

Szombat éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.

Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A hőség szervezetünket is megviseli, ilyenkor csökken a koncentrációs képesség és a tolerancia szint, a reakcióidő megnyúlik. Ezek a tényezők növelhetik a balesetek kockázatát: a vezetők nem vagy később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre – hívja fel a figyelmet a rendőrség. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre.

A hőségben nagy jelentősége van a megfelelő folyadék-utánpótlásnak, ezért a belváros négy pontján, valamint a mátrafüredi településrész egy helyszínén már működnek a tűzcsapra helyezhető ivócsapok. Ilyen ivócsapot találnak Mátrafüreden az Akadémia úton, illetve Gyöngyösön: a kisvasútnál, a Szövetkezet utcában, a Kócsag utcában a kollégiummal szemben és a Hanisz tér északi végében, a zebra mellett a parknál.

Az ivócsapok mellett továbbra is üzemelnek a folyamatosan fejlesztett ivó- és díszkutak a város összesen húsz pontján, például a Könyves Kálmán téren, a Hanisz téren és a Fenyő áruház előtt a Kakasos fiú szobránál, Kossuth Lajos u. 1. szám (földhivatal) előtt, a Barátok terén, valamint a nagyobb játszótereken.

A nyári nagy melegben Gyöngyösön hosszabb üzemidővel működnek a szökőkutak, a Fő téren párakaput állítottak fel, a Dr. Csépe György Uszoda- és Termálstrand pedig hosszabb nyitvatartással, este nyolc óráig várja a hűsölni vágyókat.

Klimatizált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet:

bevásárló központok, diszkont áruházak,
autóbuszállomás váróterme,
MÁV állomás váróterme,
templomok,
polgármesteri hivatal ügyfélváró,
iskolaépületek,
Mátra Művelődési Központ.

Kiemelt tartalmak