Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Harmadfokú Hőségriadó lépett életbe

2022. 08. 04. Hírek

Szombat éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.

Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A hőség szervezetünket is megviseli, ilyenkor csökken a koncentrációs képesség és a tolerancia szint, a reakcióidő megnyúlik. Ezek a tényezők növelhetik a balesetek kockázatát: a vezetők nem vagy később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre – hívja fel a figyelmet a rendőrség. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre.

A hőségben nagy jelentősége van a megfelelő folyadék-utánpótlásnak, ezért a belváros négy pontján, valamint a mátrafüredi településrész egy helyszínén már működnek a tűzcsapra helyezhető ivócsapok. Ilyen ivócsapot találnak Mátrafüreden az Akadémia úton, illetve Gyöngyösön: a kisvasútnál, a Szövetkezet utcában, a Kócsag utcában a kollégiummal szemben és a Hanisz tér északi végében, a zebra mellett a parknál.

Az ivócsapok mellett továbbra is üzemelnek a folyamatosan fejlesztett ivó- és díszkutak a város összesen húsz pontján, például a Könyves Kálmán téren, a Hanisz téren és a Fenyő áruház előtt a Kakasos fiú szobránál, Kossuth Lajos u. 1. szám (földhivatal) előtt, a Barátok terén, valamint a nagyobb játszótereken.

A nyári nagy melegben Gyöngyösön hosszabb üzemidővel működnek a szökőkutak, a Fő téren párakaput állítottak fel, a Dr. Csépe György Uszoda- és Termálstrand pedig hosszabb nyitvatartással, este nyolc óráig várja a hűsölni vágyókat.

Klimatizált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet:

bevásárló központok, diszkont áruházak,
autóbuszállomás váróterme,
MÁV állomás váróterme,
templomok,
polgármesteri hivatal ügyfélváró,
iskolaépületek,
Mátra Művelődési Központ.

Kiemelt tartalmak