ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A Mátrai Borvidéket is sújtja az aszály

2022. 08. 04. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 08. 15. 15:25

Országosan, de itt a Mátrában is nagyon rossz helyzetben van a borvidék, a szőlőt sem kímélte a meleg és az aszály- mondta a Gyöngyösi TV, Gyöngyös Ma című műsorában a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke. Kovács Zita elmondta, elkeserítő a kép a szőlőültetvényeken, fonnyad a szőlő, a csapadékhiány miatt a növény nem a fürtöket neveli, hanem a túlélésért küzd. Mint fogalmazott, vannak olyan kritikus helyek, ahol gyakorlatilag a levelek elkezdtek elsárgulni és hullani, ha a gyümölcs nem lenne a tőkéken, akkor egy őszi kép fogadna minket. Hozzátette, félő, hogy ha a következő időszakban sem érkezik csapadék márpedig nem mondanak kiadós esőt, akkor mindegyik szőlőfajtának ez lesz a sorsa.

A Mátrai Borvidéken hagyományosan augusztus 20-a után, az Irsai Olivérrel kezdődik a szüret, azonban vannak olyan felvásárlók, borászatok akik nem mernek kockáztatni, így a jövőhéten ennek a fajtának megkezdődik a kényszerszürete. Hogy mekkora mennyiség várható, azt egyelőre nem tudják még csak megtippelni sem a gazdák és sajnos mint Kovács Zita fogalmazott, az árak is rendkívül alacsonyak, amit nem csak a rossz termés, de a jelen gazdasági helyzet is tovább ront. Jelenleg az látszódik, hogy a felvásárlási árak a tavalyi szinten vannak, sőt helyenként már az önköltségi ár alatt tartanak a termelők.

Az elnök ugyanakkor kiemelte, hogy minden nehézség ellenére bízik abban, hogy ha még az Irsai kényszerszüret is lesz, megáll ez a folyamat és a végén szép minőséget tudnak leszüretelni. A kék szőlők esetében erre minden esély meg van. Így borok tekintetében a 2022-es év nem csak a mennyiség, de a minőség tekintetében is emlékezetes lesz- tette hozzá.

Kiemelt tartalmak