Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Gyöngyösön továbbra is tilos a zöldhulladék-égetés

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 03. 20. Környezet Utolsó módosítás: 2021. 03. 30. 08:44

A zöldhulladék kezelése komposztálással vagy begyűjtéssel történhet. Ez utóbbit 2021. március 22-től kezdi meg, és kéthetente végzi majd az NHSZ Gyöngyösi Hulladékkezelő Nonprofit Kft.

A többnyire száraz, szeles időnek köszönhetően az utóbbi időszakban megszaporodtak a szárazfűtüzek Heves megyében. A tűzesetek megelőzése érdekében, fontos, hogy mindig nagy körültekintéssel végezzük az égetést, legyen a közelben egy szerszám, amivel a tüzet kordában lehet tartani és néhány vödör víz, vagy a kerti slag, amivel el lehet oltani. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. A tüzet sosem nem szabad felügyelet nélkül hagyni!

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanakkor felhívja a lakosság figyelmét, hogy kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi.

Gyöngyös város közigazgatási területén – a kiépített szabadtéri tűzhelyek, un. szalonnasütő helyek rendeltetésszerű használata kivételével – az avar, továbbá kerti, növényi hulladék égetése tilos. Avar és kerti hulladék kezelése komposztálással, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltató által végzett zöldhulladék begyűjtéssel történhet. Ez utóbbit 2021. március 22-től kezdi meg és kéthetente végzi majd az NHSZ Gyöngyösi Hulladékkezelő Nonprofit Kft. A háztartások még február végén kapták meg a három lebomló zsákot, amelybe gyűjthetik a zöldhulladékot, és amelyeket minden elszállítás után pótolnak.

A hulladékszállítási naptárat itt találja

Mint ismert az Országgyűlés még nyáron döntött arról, hogy 2021. január elsejétől kezdődően országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése, a rendelkezés bevezetését azonban elhalasztották a veszélyhelyzet végéig. Így továbbra is az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e az avar- és zöldhulladék-égetést, és ha igen, milyen feltételekkel.

A belterületi égetés tiltása a SARS-Cov2 vírus terjedésének lassításához is jelentősen hozzájárul, hiszen több tanulmány is bebizonyította, hogy a légszennyező részecskéken megtapadnak a vírusok, és így nagyobb távolságokra is utazhatnak. Emellett a szennyezett levegő súlyosbítja a koronavírus hatását.

Kiemelt tartalmak