ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Gyöngyös városát szolgálják

2022. 05. 30. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 03. 09:13

A hagyományoknak megfelelően a városnapon adták át Gyöngyös legrangosabb elismerését, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate kitüntetést. Ezen a napon találtak gazdára azok az elismerések is, amelyeket az elmúlt másfél évben ítéltek oda, de átadásukra a járványhelyzet miatt nem nyílt lehetőség. Gyöngyös város napját idén is XIX. századi piaccal és látványos felvulással ünneplték a Fő téren.

Károly Róbert 1334-ben emelte városi rangra Gyöngyöst, az esemény 688. évfordulójára emlékezett a város vasárnap. Hagyományosan ezen a napon adják át Gyöngyös legrangosabb elismerését, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate-díjat, amellyel idén Molnár Katalint és Mihalik Józsefet tüntették ki.

Molnár Katalin könyvesbolt-vezetőként és író-olvasó találkozók szervezőjeként ötven éve dolgozik a város kultúrájáért. Hívó szavára az elmúlt évtizedekben olyan irodalmi óriások látogattak Gyöngyösre, mint Spiró György, Parti Nagy Lajos vagy Grecsó Krisztián, de elhozta a városba Tolvaly Ferencet, Alföldi Róbertet, Friderikusz Sándort, Nyári Krisztiánt, Schaffer Erzsébetet, Dragomán Györgyöt és Szabó T. Annát is. Díját az ugyancsak gyöngyösi díszpolgár Bálint György, saját magára is érvényes mondatával köszönte meg: „ne teljék el nap munka nélkül”.

Mihalik József katonaként került Gyöngyösre, 1996-ban alezredesként szerelt le. Nyugállományba helyezését követően a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesületet vezette, amely számos civil egyesületnek, amatőr kulturális szervezetnek ad otthont, de kezdeményezője volt több gyöngyösi emléktábla felállításának, és aktívan ápolja a város történeti hagyományait. Beszédében úgy fogalmazott: a korszellem elvárásainak megfelelően szolgálta a dolgozó népet, majd a hazáját, manapság pedig úgy fogalmaz: „Gyöngyös városát szolgálom”.

Délután a Mátra Művelődési Központ színháztermében találtak gazdára azok az elismerések, amelyek odaítéléséről az elmúlt másfél évben döntött a város képviselő-testülete, átadásukra azonban a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor.

Az átadott kitüntetések között volt a Gyöngyös Város Szociális Ügyéért elismerés, amelyet Nádudvari István, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Hajléktalanok Gondozóháza szociális munkása vehetett át.

Ezen a napon adták át az év sportolóinak járó elismeréseket: az Év férfi sportolójának Mozsár Alex világkupa-győztes, Európa-bajnoki ezüstérmes, ötszörös magyar bajnok uszonyosúszó választották, míg az Év női sportolója címet Kovács Zsófia háromszoros olimpiai résztvevő triatlonistának ítélték oda. Mindketten távol versenyeznek, ezért kitüntetésüket később veszik át. Az Év csapata elismerést a VAMAV Lövész Sportklub felnőtt csapata kapta. Az utánpótláskorú versenyzők közül a fiúk mezőnyében Magda Boldizsár ötszörös korosztályos magyar bajnok úszót, többszörös országos ranglistavezetőt tüntették ki az Év utánpótlás fiú versenyzője címmel, míg az Év utánpótlás leány versenyzője díjat Pernyész Dorottya sokszoros világkupa-győztes és magyar bajnok uszonyosúszónak ítélték oda, aki edzőtáborban volt, ezért később kapja meg kitüntetését. Az Év utánpótlás csapata kitüntetést a Gyöngyösi Tájfutó Klub N18-as korosztályú csapatának képviselői vették át a színpadon. Az év sportszakemberének járó elismerést a Gyöngyös atlétikai hagyományait felélesztő pedagógus, Szabó Gábor, a Gyöngyösi Atlétikai Klub atlétikai szakosztályvezetője vehette át Hiesz György polgármestertől.

A Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést László Ferenc, a kulturális és oktatási színtérként is működtetett Kolping házat üzemeltető Gyöngyösi Kolping Család Egyesület alapítója és elnöke, valamint Sándor Ferenc, a Gyöngyösi Játékszínt és a Vidróczki Néptáncegyüttest is támogató VAMAV Kft. egykori ügyvezetője, a GYÖNGY Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány elnöke vette át.

Tizennyolcadik alkalommal adták át a Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért kitüntetést, amelyet idén Patócs Donát Endre, a Magyar Állami Népi Együttes aranysarkantyús táncosa, a Vidróczki Néptáncegyüttes művészeti asszisztense vehette át.

A Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa címmel Balázsné Csörgő Juditot és Tóthné Petes Mariannát, a Jeruzsálem Úti Tagóvoda óvodapedagógusait tüntették ki, akik megosztva kapták az elismerést. Ugyancsak Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa díjat vehetett át Várady Béla Imre, a Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola pedagógusa, valamint Dencs Árpád Antal, a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Intézet tanára.

A gyöngyösi óvodapedagógusok elismerésére alapított Aranyalma díjat a Mesevár Tagóvoda óvodapedagógusa, Farkas Melinda, az Epreskert Úti Tagóvoda óvodapedagógusa, Feketéné Reviczki Hajnalka Krisztina, és a Katona József Úti Tagóvoda óvodapedagógusa, Zics Boglárka kapta.

Ezen a napon adták át az Elfogadás díját, amelyet az elfogadást, mint alapértéket képviselő civil szervezetek és magánszemélyek alapítottak. Az elismerést 2021-ben az Ajándékdoboz Közhasznú Alapítványnak ítélték, a díjat az alapítvány alapítója, Dobróka László vette át Hiesz György polgármestertől.

A városnapon nem csak kitüntetéseket adtak át, Gyöngyös Város Barátainak Köre és a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. az önkormányzat támogatásával idén is megrendezte a XIX. századi piacot, és a baráti kör tagjai ebben az évben is megtartották felvonulásukat korhű ruhákba öltözve. A programok között Csonka Zsuzsa és Domoszlai Sándor, valamint Gájer Bálint koncertje mellett több helyi csoport és művészeti együttes produkcióját láthatták az érdeklődők, a szervezők pedig a gyermeknapról sem feledkeztek meg, egyebek mellett bábelőadással, gyermekszigettel, ifjúsági sátorral várták a fiatal generáció tagjait.

Gyöngyös város napjáról képgalériákat is talál oldalunkon.

Kiemelt tartalmak