ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Gyöngyös a klímaváltozás ellen

2022. 07. 07. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 07. 13. 11:57

Gyöngyös is csatlakozott az Európai Unió kezdeményezésére megszületett, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást célul kitűző Klímaváltozási Küldetéshez. Hiesz György polgármester a napokban írta alá a kezdeményezés alapdokumentumát, a Küldetési Chartát, amivel kifejezte a város elkötelezettségét a dokumentumban foglalt alapvető célok és értékek mellett.

A Küldetéshez eddig összesen 118 európai régió és önkormányzat csatlakozott, 18 uniós tagállamból és 6 Unión kívüli országból. A program kiegészíti és támogatja az európai zöld megállapodás és az uniós Klímastratégia céljainak megvalósítását. A csatlakozó helyi kormányzatok mellett 17 további szervezet – köztük vállalatok, szolgáltató központok és helyi akciócsoportok – támogatja a Chartában megfogalmazott törekvéseket.

A Küldetés a klímaváltozás által támasztott kihívásokhoz alkalmazkodni kívánó önkormányzatokat tömöríti. A csatlakozók vállalják, hogy településük 2030-ra ellenállóvá válik a klímaváltozás káros következményeivel szemben és e cél elérése érdekében segítik és összefogják a klímaváltozás lassításában érdekelt helyi csoportokat, illetve magán és civil szereplőket. A program kiemelt hangsúlyt fektet az állampolgárok döntéshozatali folyamatokba, illetve a különböző megoldási lehetőségek és stratégiák tesztelésébe való bevonására. Az egyes régiók és települések egyedi javaslataikat megoszthatják más településekkel, így biztosítva a helyi tapasztalatoknak a klímaváltozás elleni európai és globális küzdelembe való becsatornázását.

A gyöngyösi képviselő-testület egyébként nemrégiben fogadta el a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát, amelyben hangsúlyos szerepet kap a zöldfelületek fenntartásával kapcsolatos úgynevezett zöldstratégia és a vízgazdálkodással kapcsolatos kékstratégia is. E két területen az önkormányzat a későbbiekben számít a civilszféra, valamint a lakosság javaslataira és közreműködésére is.

Kiemelt tartalmak