Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Folyamatosan érkeznek menekültek Ukrajnából Gyöngyösre

2022. 03. 09. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 03. 16. 16:41

Már húsz menekültnek biztosított átmeneti elhelyezést szálláshelyein a gyöngyösi önkormányzat. A napról napra egyre véresebbé váló és egyre több életet követelő háború elől az ENSZ összesítése szerint már több mint kétmillióan menekültek el.

Az orosz-ukrán háború másnapján kereste meg levélben Hiesz György polgármester Gyöngyös testvérterülete, Munkács járás hivatalvezetőjét, és ajánlotta fel az önkormányzat tulajdonában lévő szálláshelyeket a területről Magyarországra menekülők számára. Gyöngyös elsősorban számukra tud segítséget nyújtani, de természetesen bárkit befogad, aki a háború borzalmai elől menekül hazánkba.

Az első család Munkácsról február 27-én érkezett Gyöngyösre, azóta újabb két családot is sikerült elhelyeznünk az önkormányzati szálláshelyeken. A Kijevből és Harkovból menekülő családok mindenüket hátra hagyták, szó szerint cipő és kabát nélkül érkeztek Magyarországra gyermekeikkel, akik között egyéves is van.

Bár a menekültek fogadása és ellátása állami feladat, Gyöngyös önkormányzata eddig sem segítséget, sem információt nem kapott a kormánytól az ellátás megszervezéséhez. Ennek ellenére az önkormányzat mindent megtesz, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a Gyöngyösre érkezők számára, amihez sok gyöngyösi is nyújtott már segítséget kisebb-nagyobb adományokkal.

Adományaikat minden hétköznap 8 és 16 óra között adhatják le a városházán, a Fő tér 13. szám alatt. Kérjük, ha segíteni szeretne, a következő termékekkel tegye:

  • tartós élelmiszerek,
  • zöldség, gyümölcs,
  • mosószer,
  • fertőtlenítőszer,
  • tisztálkódszerek, egészségügyi papír,
  • gyerekjátékok.

Amennyiben pénzadománnyal kíván segíteni, az önkormányzat elkülönített számlaszámára utalva megteheti: 12001008-01519125-02700003. Kérjük, a közleményben tüntesse fel, hogy „Kárpátaljai menekültek”.

Mindenkinek köszönjük a segítséget!

Kiemelt tartalmak