Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Fókuszban a Föld napja

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 22. Környezet Utolsó módosítás: 2021. 04. 25. 16:34

Egyedülálló részletességgel vizsgálják a biopolimerek bomlását a MATE kutatói.

Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 31. magyar és az 51. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. A koronavírusjárvány miatt az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja!

A körforgásos gazdasági modell terjedése révén egyre több figyelmet kap a szennyezett csomagolóanyagok komposztálási lehetősége is. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói most egy speciális kísérlet során mintegy 70.000 kg biológiailag bontható műanyagot komposztálnak, hogy az anyagok lebomlása és szerkezeti átalakulása a lehető legpontosabban váljon ismertté. Mivel ebben a témában ilyen méretben elvégzett kísérletekről még nem született publikáció, az egyetem jó eséllyel a világ élvonalába kerülhet az agrárium ezen speciális tudományterületén”.

Mint azt Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem számára a fenntarthatóság elősegítésével és a hulladékgazdálkodás fejlesztésével kapcsolatos törekvések prioritást élveznek. Ezeket a szempontokat a közeljövőben várható nagyszabású egyetemi fejlesztések esetében is fokozottan érvényesíteni fogja a MATE. A kutatók jelenleg is intenzív kutatásokat folytatnak a komposztálható jelöléssel ellátott műanyag termékek komposztálási folyamatban mutatott viselkedése és a jelenlétükben készült komposzttermékek vizsgálatát illetően.

A kísérletről bővebben olvashat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem weboldalán.

Kiemelt tartalmak