Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Figyelem: ön is kaphat kéretlen, adathalász tartalmú e-mail üzenetet!

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 10. 18. Hírek

Ne nyissa meg az e-mailt, ha olyan üzenetet kap, aminek a szövege betűkből és számokból álló kódsorokat tartalmaz, és a levélnek még HTML melléklete is van.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) rendkívüli tájékoztatót adott ki az interneten terjedő, kéretlen e-mail üzenetek kapcsán.

Az üzenetek közös jellemzője, hogy a szövegtörzsben betűkből és számokból álló kódsorok találhatóak, illetve csatolmánnyal rendelkeznek. A csatolmány egy káros HTML file, amit megnyitva egy Bitcoin marketplace-t szimuláló adathalász oldalra vezet.

Az NBSZ NKI javaslatai az adathalász e-mailek kezelésével kapcsolatban:

• Soha ne kattintson az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra! Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát!

• Amennyiben munkahelyi e-mail fiókjába gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelölje meg SPAM üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

• Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word dokumentum, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájl). Ezeket ne nyissa meg, és ne töltse le!

• Amennyiben adathalászatra utaló eseményt tapasztal, erről haladéktalanul értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézethez a csirt@nki.gov.hu incidensbejelentő e-mail címen.

• Tekintse meg az NBSZ NKI „E-mailed jött? Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” című tudatosító infografikáját az adathalászat felismeréséről, amelyet az alábbi hivatkozáson érhet el: https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/segedletek/e-mailed-jott-gondolkodj-mielott-kattintasz/

Borítókép: Pont.most

Kiemelt tartalmak