Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Erre figyeljen, hogy működjön a zöldhullám

2023. 01. 18. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 01. 21. 07:21

Több mint egy éve, hogy átadták a 24-es főút felújított városon átvezető szakaszát, amely több helyen is változást hozott az addigi forgalmi rendbe. Ezek egy részét még mindig nem szokták meg az autósok.

2021 szeptemberében kezdődött az állami kezelésben lévő 24-es főút felújítása, amelynek keretében négy helyen építettek ki új jelzőlámpás csomópontot, így a főút városi szakaszán összesen kilenc helyen irányítják közlekedési lámpák a forgalmat.

A felújított útszakaszon zöldhullámot alakítottak ki annak érdekében, hogy a 24-es főút forgalma minél gyorsabban át tudjon haladni a városon. Ennek hatékony működése érdekében a becsatlakozó utakon a közlekedési jelzőlámpák csak akkor váltanak zöldre, ha azoknál jármű várakozik, ezt érzékelők figyelik. Hogy a rendszer jól működjön, és senki ne kényszerüljön a kelleténél hosszabb várakozásra, érdemes a pozíció vonalnál megállni, így nem fordulhat elő, hogy a berendezések nem érzékelik a várakozó járművet, mert az érzékelő hatósugarán kívül áll meg a közlekedő.

A zöldhullám megfelelő működésének másik feltétele az ütemes forgalom, a megengedett sebességnél gyorsabb, vagy lényegesen lassabb haladás esetén a zöldhullámra beállított lámpák nem látják el kellő hatékonysággal a funkciójukat, és a forgalom darabossá válik.

Kiemelt tartalmak