Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Energiatakarékossági intézkedésekről döntött a testület

2022. 10. 13. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 10. 19. 14:05

Átfogó energiacsökkentési intézkedéscsomagot fogadott el a gyöngyösi képviselő-testület október 12-i, rendkívüli ülésén. Az intézkedések valamennyi, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanra, intézményre és gazdasági társaságra kiterjednek, bevezetésüket átfogó energetikai felmérés előzte meg. Az önkormányzat célja, hogy negyedével csökkentse energiaköltségeit.

Sokszoros energiaárak

Az önkormányzat energiaköltségei sokszorosára emelkednek. A földgáz ára október elsejétől a korábbi köbméterenként 106 forintos díjról köbméterenként 1206 forintra emelkedik, vagyis tizenkétszeres drágulással kell számolnia az önkormányzatnak. Egy kWh villamos energiát az önkormányzat és intézményei, gazdasági társaságai december 31-ig 55 forintért vásárolhatnak, míg a napokban lezárult közbeszerzési eljárás eredményeként ez a díj 2023. január elsejétől 381 forintra emelkedik. A távhő díja a nem lakossági fogyasztók részére közel tizennégyszeresére emelkedik, többek között a városi strand vagy a Mátra Művelődési Központ is ezt az árat kell, hogy fizesse. A becslések szerint az önkormányzat 2021-es, 75 millió forintos teljes energiaköltsége 2022-ben 148, míg 2023-ban 553 millió forintot tesz majd ki, míg az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok energiaköltsége a 2021-es 113 millió forintról 2022-ben 269 millió forintra emelkedik, 2023-ban azonban már 906 millió tesz majd ki. A képviselő-testület elé került beszámolóból az is kiderült, hogy a közvilágítás működtetéséhez szükséges villamos energiára vonatkozó közbeszerzési eljárás még nem zárult le, annak ajánlattételi határideje november 7-e.

Intézkedési tervet készítettek

A drasztikusan emelkedő energiaárak miatt az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok vezetői intézkedési tervet készítettek a megtakarítási lehetőségekről, a városházán az elmúlt hónapokban számos egyeztetés zajlott erről. Az intézkedési terv kidolgozásában az önkormányzat egy külső partner által elkészített átfogó energetikai felmérés eredményeire és javaslataira támaszkodott. A dokumentum számos, beruházás nélkül is megvalósítható intézkedést tartalmaz, nagyobb mértékű megtakarítást sok esetben azonban csak a fűtési rendszer korszerűsítése, épületek szigetelése, nyílászárók cseréje útján lehet elérni, ezekre a beruházásokra 30 millió forintos keretet különített el a képviselő-testület. A Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóságon belül egy fő energetikus álláshely létrehozásáról döntöttek, az állást betöltőnek lesz majd a feladata, hogy az intézkedések megvalósítását és eredményességét folyamatosan monitorozza.

Legfeljebb 20 fok lesz a városházán

Az intézkedési terv része, hogy önkormányzati fenntartásban működő épületekben, például a városházán napközben legfeljebb húsz fokra fűtik fel a helyiségeket, munkaidőn túl pedig 16 fokra veszik le a hőmérsékletet. A gyermekintézményekben, óvodákban és bölcsődékben ettől melegebb, 22 fok lesz. Az óvodák nyitvatartási ideje csökken, reggel hat és délután öt óra között látják el a gyerekek felügyeletét, az iskolák téli szünetéhez igazodva pedig december 22-e és január 8-a között az óvodák, bölcsődék is zárva tartanak. Ezen időszak alatt a kormányhivatalokhoz hasonlóan a polgármesteri hivatalban is igazgatási szünetet rendelnek el.

Csökkentett programok az adventi időszakban

Az adventi díszvilágítást idén is felkapcsolják a városban, de az intézkedési terv részeként arról döntöttek, hogy csak karácsony másnapjáig világítanak majd a fények, legkésőbb január másodikáig pedig fokozatosan lekapcsolják azokat. A nagy fogyasztású reflektorok – jellemzően a műemlékek megvilágítása – sem üzemelnek majd takarékossági okokból. Az adventi programokat is csökkentett tartalommal tartják meg, a háromnapos hétvégi rendezvények helyett a vasárnapi gyertyagyújtáshoz kapcsolódóan rendeznek majd programokat a Fő téren és a Belváros téren, ahol mindenki karácsonyfája mellett a hagyományos betlehemet és jászólt is felállítják majd. A strandon üzemelő jégpálya is kinyit, de várhatóan rövidebb lesz majd a szezon, mint a korábbi években.

Hűvösebb lesz a sportlétesítményekben is

A Gyöngyösi Sportfólió Kft. által üzemeltett sportlétesítményekben a sportági szövetségek előírásait betartva legfeljebb 18 fok lesz majd, a városi strandot kivéve. A társaság intézkedési terve a lámpatestek, fűtési rendszerek korszerűsítését tartalmazza, és arra is javaslatot tesz, hogy a december-januári időszakban az edzéseket a délutáni-esti órák helyett lehetőség szerint délelőtt tartják. A létesítmények közül a Dr. Csépe György Uszoda- és Termálstrand üzemeltetése kerül a legtöbbe, ezért a társaság csak a fedett uszodában található 33 méteres úszómedence üzemeltetését tervezi, a szauna, a pezsgőfürdő és a tanmedencék nem működnek majd, az öltözők közül pedig csak a földszintit tartják nyitva. A strandot üzemeltető társaságnak hőszivattyú telepítése jelenthet jelentősebb megtakarítást, a beruházással a jelenleg üzemelő távfűtési rendszert szinte teljes egészében ki tudják váltani. Erre a cég nettó 35 millió forintot fordít, a november végére várható megvalósítás után a strand téli, távfűtésből előállított energiaigénye várhatóan 70 százalékkal csökken majd.

FRISSÍTÉS: a strandon az eredeti közléssel ellentétben a fedett oktatómedence is működni fog.

Változik a könyvtár nyitvatartása is

A Vachott Sándor Városi Könyvtár október 15-étől rendkívüli téli nyitvatartásra áll át annak érdekében, hogy hetente hosszabb időn át kikapcsolható legyen a fűtés. A könyvtár szombat déltől kedd délig, 72 órán át folyamatosan zárva tart, kedden 12 és 17, szerdán, valamint pénteken 9 és 18, csütörtökön 9 és 16, szombaton pedig 9 és 12 óra között tart nyitva, a nyolcvanasai fiókkönyvtár pedig csak hétfőnként 10 és 12 óra között lesz nyitva. A Fő téri épület fűtését húsz fokra állítják.

Rövidített nyitvatartás a művelődési központban

A Mátra Művelődési Központ október 17-étől a korábbi hatról heti négy napra csökkenti a nyitvatartási idejét. A ház keddtől péntekig 12 és 21 óra között tart majd nyitva. A villamos energiával fűtött Családi Intézet december 31-ig a megszokott rendben fogadja az ügyfeleket, január 1-jétől március 31-ig azonban a munkatársak telefonon látják el ügyfélszolgálati tevékenységüket. A művelődési központ által szervezett rendezvények közül december 21-e és március 31-e között több elmarad, így például az újévi hangversenyt és a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programokat sem tartják meg. Az intézmény irodai dolgozói az öt munkanapból kettőt home office-ban dolgoznak majd.

A grémium azzal a fenntartással fogadta el az intézkedési tervet, hogy azt a polgármesteri hivatal szakemberei folyamatosan monitorozzák, és ha szükséges, újabb javaslatot tesznek majd a grémium számára.

Kiemelt tartalmak