Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Először láthatta a közönség a Ferences templomban megbújó különleges kriptát

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 09. 22. Hírek

Egy izgalmas sétán ismerkedhettek meg a látogatók a gyöngyösi Ferences templomban található kriptákkal és könyvtárral a Kulturális Örökség Napja keretében. A nemzetközi kezdeményezés célja az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét az épített örökségek értékeire, szépségeire.

Először láthatta a közönség azt a 18. század közepi kriptát, melyben egy vörös márvány sírkő is található, amelyet Bánffy Dorottya hamvai fölött helyeztek el. A Sárkányos rend tagja egykoron a ferences ház és a templom építésének támogatója volt, a sírkövön látható családi címert pedig sokáig a Báthory család jelképeként azonosították. A kripta a zsebesek elosztó helyéül is szolgált, ugyanis rengeteg pénztárcát találtak ott és a sírokat is feltörték, kiborogatták értékek után kutatva.

A séta állomása volt az Almásy-kripta, vagy más néven lorettói kápolna. Fáy Zoltán a Gyöngyösi Ferences Könyvtár vezetője a Gyöngyösi TV-nek elmondta, a 18. században nekik köszönhető tulajdonképpen a barokk újjáépítés, mert egy Almásy Pál nevű szindikus volt, aki az összes szerződést aláírta, és ellenőrizte az építkezést, ugyanis a ferencesek kolduló rend lévén nem nagyon foglalkozhattak pénzügyekkel, és ezt úgy hidalták át, hogy megbíztak egy világi embert, aki ezeket a pénzeket intézte, és ez az Almásy Pál volt. Az Almásy család utolsó tagja, 15 évvel ezelőtt hunyt el Amerikában.

Kiemelt tartalmak