ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Élőhely-fejlesztés a Mátrában

2021. 04. 08. Környezet Utolsó módosítás: 2021. 04. 11. 10:04

Új otthont kapnak a madarak, miután az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete odútelep létrehozását határozta el.

A madárvédelmi program keretében az idén 50 odú kihelyezése történik meg, hogy fészkelő és búvóhelyet biztosítsanak a madárvilág számos képviselőjének. A Mátrában elsősorban a széncinege, kékcinege, csúszka, örvös légykapó, ami ezekbe az odúkba fészkel.

Nem ez az első ilyen program. Már a tavalyi évben is kerültek ki odúk, a májusi ellenőrzésük során az 50 odúból 48-ban tojás vagy fióka volt.

A mesterséges madárlakások kihelyezésére azért van szükség, mert természetes odúk kialakítására alkalmas öreg, halódó fák, facsonkok csak kis számban találhatóak erdeinkben, továbbá a környezeti nevelés hasznos része, a fiatal generáció szemléletformálásában is jelentős szerepet játszik.

A napokban egy országos élőhely-fejlesztési program keretében, az Egererdő Zrt. 10 madárodút helyezett ki a mátrafüredi Mátra Szakképző Iskola tízhektáros parkjában. A program már a szeptemberi Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódik. Az első lakó, egy kis széncinege pedig birtokba is vette leendő otthonát- számolt be róla a Gyöngyösi TV.

Kiemelt tartalmak