Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Díszpolgári címekről is döntöttek

2023. 03. 23. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 03. 28. 09:51

Térítési díjakról, sportegyesületek és alapítványok támogatásáról is döntött márciusi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület, amely elfogadta a város következő négy évre szóló ifjúsági koncepcióját, és megválasztotta a város legújabb díszpolgárait is.

Emelkedő térítési díjak

Átlagosan húsz százalékkal emelkednek a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ fenntartásában működő szolgáltatások térítési díjai. Kivételt csak az étkeztetés jelent, aminek esetében 58 százalékos drágulással kell számolni az emelkedő nyersanyag-árak miatt, azonban a sávos kedvezményrendszert továbbra is fenntartja a szolgáltató, és méltánylásra is van lehetőség. Az étkezés költsége az emelés után is nagyjából a piaci menüárak felét teszi ki. Az idősklub idén is térítési díj nélkül működik Gyöngyösön. A díjváltozásokról a Gyöngyösi Kitérség Többcélú Társulása már korábban döntött, az új térítési díjak a gyöngyösi testület döntését követően április 1-jétől lépnek hatályba.

A bölcsődei, óvodai és iskolai étkezési térítési díjak ugyancsak április elsejétől változnak, a gyermekek étkezéséért 15 százalékkal kell többet fizetni, ami az élelmiszerekre vonatkoztatott inflációnál jóval alacsonyabb mértékű emelés. Ennél nagyobb mértékű emelést csak az Északi Agrárképzési Centrum Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium javasolt, így a mátrafüredi Hanák Kolos Kollégiumban 20 százalékkal emelkednek a térítési díjak. A gyöngyösi bölcsődékben a gyermekgondozás térítési díja nem változik.

Szigorodó lakásrendelet

A képviselő-testület módosította az önkormányzat lakásrendeltét. A módosítás a bérlők által felhalmozott tartozások hatékonyabb behajtására, illetve a lakások állagának megóvására vonatkozó módosításokat is tartalmaz. A javaslat értelmében az emelt szinten felújított lakások bérleti díját magasabban határozza meg az önkormányzat, bár még így is jóval a piaci árak alatt marad majd a bérleti díjak mértéke, amelyek körülbelül 60 százalékkal alacsonyabbak a piaci áraknál. Szigorítanak az állattartási szabályokon, így például az álaltok elszökésének megakadályozása érdekében teendő intézkedésekre, és az ebek nyilvántartására is szabályokat alkotnak. A negyedik változás értelmében a Róbert Károly utcai Otthonházban található szobabérletek bérlőit mentesíti a kommunális adó megfizetése alól.

Elfogadták az ifjúsági koncepciót

A képviselők elfogadták az önkormányzat 2023 és 2027 közötti időszakra vonatkozó ifjúsági koncepcióját. Mint a dokumentumból kiderül, az országos tendenciákhoz hasonlóan Gyöngyös népessége is csökken, a 35 év alattiak pedig egyre kisebb arányt képviselnek a teljes lakosságon belül, ami hosszú távon a város elöregedéséhez vezet. A koncepció egy sor konkrét intézkedést és részletes cselekvési tervet tartalmaz a folyamat megállítása és visszafordítása érdekében.

Megalakult a Civil Kulturális Bíráló Bizottság

A grémium elfogadta a Civil Kulturális Bíráló Bizottság bírálati szempontrendszerét, és annak megfelelően módosította az önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet. Még korábban döntött úgy a grémium, hogy átalakítja az önkormányzat kulturális támogatási politikáját annak érdekében, hogy a városban működő kulturális szervezetek támogatását világos, mindenkire egyformán vonatkozó szempontrendszer alapján ítélhesse oda. A március elsejével megalakult civil bírálóbizottság ezen szempontrendszer alapján tesz javaslatot a képviselő-testületnek a támogatások odaítélésére. Kulturális tevékenység támogatására az idei költségvetésben 40 millió forintot különített el a testület, amely márciusi ülésén el is fogadta a pályázati felhívás szövegét, és döntött annak kiírásáról.

Támogatásokról döntöttek

Az önkormányzat mintegy 13 és fél millió forinttal támogatja azokat a sportegyesületeket, amelyek tao-támogatásból üzleti alapú bérleti díjat fizetnek az önkormányzati tulajdonú Gyöngyösi Sportfólió Kft.-nek. A támogatásból összesen öt sportegyesület részesül.

Polgármesteri és képviselői keretek terhére a grémium három alapítvány támogatására összesen 425 ezer forintot hagyott jóvá a márciusi ülésen.

Egységes cafetéria a cégeknél

Egységes lesz a béren kívüli juttatások rendszere a túlnyomórészt önkormányzati támogatásból gazdálkodó városi cégeknél: a grémium csütörtöki döntése értelmében évi 140 ezer forint cafetéria-juttatásban részesülnek a Gyöngyösi Sportfólió Kft., a Gyöngyösi Médiaközpont Kft., a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft, valamint a Gyöngyösi Kulturális Kft. munkavállalói. A testület az ügyvezetői bérek rendezéséről is döntött, a cégek első emberei ugyanis kimaradtak a tavaly év végén végrehajtott önkormányzati bérrendezésből.

Dr. Assani Omar és Bércesi Béláné a város új díszpolgára

A képviselő-testület döntött a város legrangosabb elismerése, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate kitüntetés odaítéléséről. A grémium dr. Assani Omarnak és Bércesi Bélánénak ítélte a kitüntetést, amelyet a városnapon adnak majd át a kitüntetettek részére. Assani Omar Szíriából érkezett Magyarországra, itt szerzett orvosi diplomája mellett aneszteziológiai szakvizsgával, orvos közgazdász diplomával és egészségügyi menedzser képesítéssel is rendelkezik. Orvosigazgatóként tizenhét éve irányítja a Bugát Pál Kórház szakmai munkáját. Bércesi Béláné 1933-ban született Gyöngyösön, aktív éveiben Mátrafüreden dolgozott, és szabadidejét feláldozva sokat tett a városrész közösségi életéért. Bércesi Béláné vezetésével alapították meg 1990-ben a Bene Egyletet, amelynek taglétszáma az elmúlt években 120 főre emelkedett.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a Heves Vármegyei Családokért kitüntető díjra a Máltai Segítő Házat terjeszti fel a Heves Vármegyei Önkormányzathoz.

Felmondott fogorvosi szerződés

A képviselő-testület elfogadta a II. fogorvosi körzet és a VI. számú iskolai fogorvosi körzet fogorvosának felmondását. Szabóné Dr. Kolyvek Eszter szeptember 30-i határidővel adja vissza a praxist, aminek jogát addig megpróbálja értékesíteni. Amennyiben nem jár sikerrel, az önkormányzat helyettesítéssel látja el a körzet fogorvosi feladatait, majd maga igyekszik értékesíteni a praxist.

Csökkent a tűzesetek száma

Jelentős mértékben csökkent a tűzesetek száma Gyöngyösön 2022-ben az előző évekhez képest – ez a képviselő-testület elé került katasztrófavédelmi beszámolóból derült ki, amit Zólyomi Géza katasztrófavédelmi kirendeltségvezető és Vilmányi Sándor tűzoltóparancsnok ismertetett a grémiummal. Mint a beszámolóból kiolvasható, 2022-ben 161 alkalommal vonultak tűzesethez a gyöngyösi tűzoltók, míg 2020-ban 204, 2021-ben 182 alkalommal kellett beavatkozniuk. A műszaki mentések száma ugyanakkor minimálisan emelkedett, 156-szor vonultak műszaki mentéshez a tűzoltók, míg 2021-ben 143, 20201-ban 155 alkalommal volt szükség a tűzoltók segítségére, akikhez tavaly 80 téves jelzés és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is befutott. A beszámolóban az olvasható, hogy a koronavírus-járvány visszahúzódását követően a tavalyi év első felének feladatait az orosz–ukrán fegyveres konfliktus miatt kialakult menekülthullám következményeiből adódó feladatok, a második félévben pedig az inflációs hatások miatt a szigorított, takarékos gazdálkodásra történő átállás határozta meg, mindezek mellett azonban a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság is eleget tudott tenni kötelezettségeinek.

Kiemelt tartalmak