Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Börtön jár az állatkínzóknak

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 12. 31. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 01. 11. 19:32

Történelmi pillanatnak lehettek szem és fültanúi azok, akik az állatvédelmi törvény vitáját követték november végén.  A téma ugyanis egy platformra hozta a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, a szavazás végén pedig döntöttek, január elsejével szigorodik az állatvédelmi törvény. A rendelet módosításával valóban lehetőség lesz elrettentő ítéletek kiszabására.

A törvény egyik sarkalatos pontja fellépni a szaporítókkal szemben, így rájuk 2022. január elsejét követően akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Ez azért különösen üdvözölendő, mert tavaly szeptemberben az egész országot megrázta az, amit a szakemberek egy karcagi szaporító telep felszámolása során tapasztaltak. Az állatvédők több mint száz kutyát találtak, közülük többnek a hangszalagja is át volt vágva, és különböző súlyos betegségekkel küzdöttek. Éppen ezért az állatvédelmi szervezetek számtalanszor felhívják a figyelmet, hogy aki kutyát szeretne tartani, vagy fogadjon örökbe, vagy ellenőrzött helyről vásároljon, az olcsó kutyák többsége ugyanis ilyen áldatlan körülmények között jön a világra. Emellett három évig terjedő börtönnel büntethető a visszaeső állatkínzó, öt évig pedig a különösen visszaeső állatkínzó. A törvény emellett bünteti a jövőben már azt is, aki méreg kihelyezésére készül, vagy csak résztvevője állatviadalnak. Szigorúbban büntethető a nagy nyilvánosság előtt elkövetett állatkínzás is, továbbá 2022. október 4-től az állattartástól való eltiltás is bejegyzésre kerül a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába.

Gyöngyösön több esetben is volt olyan összehangolt akció az Új Nap Egyesület és a Gyöngyösi Városrendèszet részvételével, melynek célja a renitens állatartók felderítése volt. Helyben a legtöbb szabálytalanság az oltás és chip hiányából fakad, de volt már példa állatviadalokra, nem megfelelő körülmények között tartott állatokra vagy akár utcán eldobált mérgezett vagy tűvel átszórt élelemre. Emellett sajnos előfordult olyan is, hogy zsákban dobtak ki kutyákat vagy a patakban landolt egy-egy ártatlan állat. Természetesen minden ilyen esetben megteszik a szükséges lépéseket, ám ezek felderítése sokszor nem egyszerű feladat. A helyi állatvédők is bíznak abban, hogy a törvény erejével egyre hatékonyabban fel lehet majd lépni az állatkínzókkal szemben.

Kiemelt tartalmak