Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Bálint gazdára emlékeztek a múzeumkertben

2023. 07. 24. Hírek

Az idén 20 éve alakult Gyöngyös Város Barátainak Köre a Mátra Múzeum kertjében emlékezett a gyöngyösi származású Bálint Györgyre. Bálint gazda emlékkövét tavaly avatta fel a baráti kör amellett a háziberkenyefa mellett, amelyet az ország kedvenc kertésze 2019-ben, századik születésnapja alkalmából Hiesz György polgármesterrel és a baráti kör akkori elnökével, Balázs Ernővel közösen ültetett az Orczy-kertben – számolt be a gyonygosma.hu.

Dr. Bekecs Andrea, Gyöngyös Város Barátainak Körének jelenlegi elnöke beszédében elmondta: dr. Bálint György polihisztor volt, aki 1919. július 28-án született és 2020. június 21-én halt meg. A megemlékezést ezért szervezték e közé a két időpont közé.

Kárpáti István alpolgármester számára Bálint gazda napja, pirosbetűs nap. Vinni kell a fáklyát és halhatatlanná tenni az ő gondolatvilágát és szellemiségét, azáltal, hogy továbbadjuk a fiatalabb generációknak. Az alpolgármester hozzátette: az ország gazdája nemcsak az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt, hanem a világot ellepő hulladék miatt is aggódna, ami egyre nagyobb mértékben pusztítja azt az élővilágot, amit Bálint gazda annyira szeretett és tisztelt. „Fontos lenne, hogy ne csak a lakossági, szemléletformáló programokon, hanem az év minden napján tegyünk a környezetünkért, és mérsékeljük a szén-dioxid lábnyomunkat – tette hozzá a Kárpáti István.

A megemlékezésen részt vett a kertészmérnök özvegye, Récsey Antónia is, aki hálás, hogy a város őrzi Bálint gazda emlékét, és példaképként állítja a fiatalok elé. Récsey Antónia azt mondta, férje mindig hű volt Gyöngyöshöz, hiszen Pesten is azt mondta, hogy ott ő csak egy „gyüttment”, az igazi otthona, szülővárosa, Gyöngyös.

A beszédek után a megemlékezés zárásaként a résztvevők megkoszorúzták a kertben tavaly elhelyezett emlékkövet.

Borítókép: Gyöngyös Város Barátainak Köre Facebook-oldala

Kiemelt tartalmak