Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Átadták a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést

2024. 01. 19. Hírek Utolsó módosítás: 2024. 01. 25. 15:51

Erdélyi József közösségi fotós és a Sound of Spirit Énekegyüttes kapta idén a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést. Az elismerést a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen adták át.

A magyar kultúra napja ezeréves kulturális örökségünk ünnepe – mondta beszédében Báryné dr. Gál Edit, a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának igazgatója –, amikor nagyobb figyelmet tudunk fordítani a tárgyi és szellemi értékeinkre, valamint azok megalkotóira. Az igazgató szerint a kulturális területen dolgozók ezt az ezeréves tradíciót ápolják napról napra azáltal, hogy alkotásaik útján folyamatos párbeszédet folytatnak a közönséggel. „Nem csak a magyar nemzetet, hanem az egész világot gazdagítják, hiszen európai kultúra nincs nemzeti kultúrák nélkül, és a magyar kulturális örökség mindig is fontos része volt az egyetemes kultúrkincsnek” – fogalmazott Báryné dr. Gál Edit.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen adták át a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést, amit először Erdélyi József vehetett át Hiesz György polgármestertől a város vizuális kulturális életében végzett kimagasló tevékenységéért. Erdélyi József Tarnamérán született 1950-ben, és házasságkötését követően költözött Gyöngyösre, ahol 1971-től egészen 2017-ig a Mezőgépnél dolgozott. A fotózással édesapja ismertette meg, aki a tarnamérai általános iskola igazgatójaként fotószakkört szervezett a diákoknak. Erdélyi József folyamatosan képezte magát, a fotózás szenvedélyévé vált, amire munkahelyén is felfigyeltek, és egyre gyakrabban bízták meg vállalati rendezvények fotózásával. Nyugdíjba vonulását követően kezdett a városi rendezvényeken fotókat készíteni, és ezeket a közösségi médiában megosztani. Mára a közösségi téren archivált képeinek száma eléri az ötvenezret, amiből mintegy harmincezer került nyilvánosságra. Évek óta nincs olyan városi rendezvény vagy fontosabb esemény, amelyen Erdélyi József – aki 2021 óta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotós tagozatának is tagja – ne lenne jelen fényképezőgépével.

Ugyancsak a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetéssel ismerték el a tavaly fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Sound of Spirit Énekegyüttest a város kulturális életében, a zeneművészetben végzett kimagasló tevékenységéért. Az együttest 2013-ban alapította Nagy Gábor karnagy, előadóművész, zeneszerző. A ma 24 tagot számláló énekegyüttest azzal a céllal hívták életre, hogy hidat képezzen a középiskolai zenei életből kilépő fiatal felnőttek és a város nagykórusaiban éneklő korosztály zenei világa között. A Sound of Spirit a Magyar Művészeti Akadémia állandó támogatottja, a gyöngyösi rendezvények rendszeres fellépője, amely az elmúlt tíz évben számos nagysikerű, önálló koncertet adott a városban, de felléptek többek között az Omega Oratórium előadásain, a Hősök terén, a Pesti Vigadóban, a budapesti Trip Hajó színpadán, és külföldi színpadokon is.

A díjak átadását követően a kitüntetetteket és családtagjaikat az önkormányzat állófogadásra várta, ahol Hiesz György polgármester pohárköszöntőjében a színes, pezsgő és színvonalas helyi kulturális életet méltatta, kiemelve azoknak a teljesítményét, akik ennek a megteremtéséért dolgoznak. Mint a városvezető felhívta rá a figyelmet, az elmúlt években kívül-belül megújult Mátra Művelődési Központban egymást érik a programok, és hamarosan egy újabb színtérrel gazdagodik a gyöngyösi kulturális élet, a felújított Berényi-Haller-kastély ugyanis civil közösségi helyként is funkcionál majd, emellett helyet ad egy városi galériának, egy állandó gyermekrajz-kiállításnak és babamúzeumnak is. A polgármester egy másik kitüntetésről is megemlékezett, a a Vachott Sándor Városi Könyvtár ugyanis országosan egyedülálló innovációiért a napokban kapta meg a Könyvtári Minőségi Díjat.

Nézze meg képgalériánkat!
Kiemelt tartalmak