Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Áprilistól változik a gyöngyösi orvosi ügyeleti ellátás

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 03. 23. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 28. 18:35

Április 1-jétől a 24 órás háziorvosi orvosi ügyelet helyett 16 órás ügyelet működik Gyöngyösön. Ez azt jelenti, hogy áprilistól hétköznap 16 órától másnap reggel 8 óráig, valamint hétvégén és ünnepnapokon 0-24 óráig látják el a betegeket.

Az ország városainak többségéhez – mintegy 95 százalékához hasonlóan – Gyöngyös is 16 órás orvosi ügyeletet biztosításával tesz eleget jogszabályi kötelezettségének.

A szabályozás értelmében, a háziorvosoknak hetente legkevesebb 15 óra, de munkanapokon naponta legkevesebb 2 óra időtartamban kell biztosítani a rendelést, háziorvosi tevékenység elvégzésével, illetve a betegek számára történő rendelkezésre állással.

Az egyes háziorvosi körzetek rendelési idejét egészségügyi feladatellátási szerződében határozták meg, összehangolva a település további körzeteinek rendelési idejével, a lakosság széleskörű egészségügyi alapellátásának biztosítása érdekében.

A körzetek rendelési ideje változó, ugyanakkor a gyakorlatban hétköznaponként a reggel 8 és délután 4 óra közötti időtartamban biztosított.

Az ügyelet továbbra is a Dózsa György út 18. szám alatt működik, és 16 óra után másnap reggel 8-ig az eddig működő 06 37 311 727-es vagy a 112-es telefonszámon érhető el. A hívást mindkét esetben Egerben, az Országos Mentőszolgálat munkatársai fogadják, és a panaszok ismeretében vagy a 16 órás városi orvosi ügyeletre irányítják a beteget, vagy a mentők a kórházba szállítják.

A Bugát Pál Kórházban működő Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) sürgősségi ellátás keretében a nap 24 órájában biztosítja, hogy a súlyos, életveszélyes állapotban levő, azonnali beavatkozást igénylő esetekben azonnal megtörténjen a vizsgálat és az elsődleges ellátás is.

Az ügyelet működési keretének megváltoztatását az önkormányzat költségvetési helyzete indokolta, miután a covid okozta termeléskiesés miatti adóbevétel-csökkenések és a központi elvonások miatt Gyöngyösnek nagy nehézségekkel kell szembenéznie.

A központi orvosi ügyelet fenntartására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) eddig csaknem 56 millió forintot biztosított Gyöngyösnek, ám ez az összeg soha nem fedezte a 24 órás szolgáltatás működtetését. A központi juttatást az önkormányzat évente eddig 46,5 millió forinttal egészítette ki, amely április 1-jétől 33,3 millió forintra csökken.

Kiemelt tartalmak