Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Koronavírus-kisokos – minden, amit tudni érdemes

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 03. 23. Covid-19 Utolsó módosítás: 2021. 03. 28. 18:36

A közölt adatok, a 2021. március 23-án érvényben lévő információkat tükrözik!

A 2020-as Covid19-koronavírus-járvány magyarországi első regisztrált esetét március 4-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, mint a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs irányítója. Az első elhunyt beteget pedig március 15-én jelentették. Március 18-án Müller Cecília országos tisztifőorvos, epidemiológiai szakember már arról adott tájékoztatást, hogy Magyarországon bárhol jelen lehet a fertőző vírus. Az elmúlt időszakban a vírus számos mutációja is megjelent.

A szakemberek szerint a betegség elleni legjobb védekezés az oltás, melyet úgy kaphat meg bárki, ha regisztrál a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon.

Amennyiben Önt behívták oltásra, a folyamat meggyorsítása érdekében célszerű az alábbi oldalról letölteni és kitöltve magával vinni a hozzájáruló nyilatkozatot.

Hozzájáruló nyilatkozat – Nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával az oltásra! (gov.hu)

Az oltásra való regisztrációt követően van-e egyéb teendő?

Érdemes felvenni a kapcsolatot a háziorvossal, levél regisztráció során ugyanis lehetnek keveredések. A háziorvos minden héten új beteglistát kap, ami a páciens minden személyes adatát tartalmazza.

Milyen esetben nem javasolt az oltás?

Egyetlen betegség sem kizárja ki, hogy valaki megkapja a covid elleni oltást, várandósság esetén azonban nem javasolt.

Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásnak?

Egyéni jellemzőktől függően előfordulhat fejfájás, láz, fáradtság, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, izomfájdalom, bőrpír, kiütés, viszketés, hányinger.

Milyen esetben nem adható be az oltás?

Ha akut lázas betegsége, gyulladással járó fertőzése van, vagy esetleg koronavírusos lehet, az oltás beadása csak a tünetek lezajlása után engedélyezett, különösen a saját és az oltópontot felkeresők, illetve az ott dolgozók védelmében.

Mit vigyen magával az oltásra?

Szükséges a saját maga által kitöltött dokumentum, amely a személyes adatai mellett az egészségi állapotáról is tájékoztatást ad. Fontos, hogy oltás előtt egyen és igyon.

Lehet választani az oltóanyagok közül?

A házirovos miután jelezte, hogy mivel oltana, a páciens eldöntheti, kéri-e az oltást vagy sem. Ha nem kéri az éppen rendelkezésre álló vakcinát, felveszik a kívánt listára, ahol a betegségei és a kora alapján sorolják be arra az estere, ha rendelkezésre áll majd az általa kívánt oltóanyag.

Jelenleg 78 koronavírus-vakcina jár a humán klinikai tesztek szakaszában és 11 olyan vakcina van a világon, amit legalább már egy országban engedélyeztek a gyorsított eljárások során. Magyarországon jelenleg 5 fajta vakcina elérhető

A koronavírus elleni védőoltást azok kapják meg, akik előzetesen regisztrálnak a Vakcinainfó (gov.hu) oldalon.

Melyek ezek a vakcinák?

Pfizer/Biontech -hatékonysága 95%

III. generáció mRNS vakcina, amelyet 16 éves kor felett elvileg mindenki, krónikus betegek is kaphatják. Elsősorban oltópontokon használják 2×1 oltás, Az első és a második oltást 35 nap különbséggel adják be a március 1-jétől érvényes oltási protokoll szerint.

Moderna-hatékonysága 94,1%

III. generáció mRNS vakcina, 18 éves kor felett elvileg mindenki, krónikus betegek is kaphatják. Elsősorban oltópontokon használják 2×1 oltás, 28 nap eltéréssel.

AstraZeneca-hatékonysága 90%

III. generációs virálisvektor-alapú, elsősorban 18 és 60 év közöttiek kapják, krónikus betegség sem kizáró tényező, háziorvosok, illetve oltópontokon használják, 2×1 oltás, Magyarországon az oltási protokoll március 1-jei változásával – ellenkező döntésig – 12 hét különbséggel alkalmazzuk a vakcinát.

Sputnyik V-hatékonysága 91,6%

III. generációs virálisvektor-alapú, 18 éves kor felett azok kaphatják, akik nem szenvednek a következő krónikus betegségekben. A védőoltás körültekintéssel alkalmazható krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén (jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség), súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás esetén”.

Továbbá a védőoltás beadásáról ezeknél a betegnél egyedileg, az előny-kockázat arány értékelése alapján kell döntést hozni:

autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet); rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők”.

A Szputnyik V ellenjavalt:

a védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység; korábban előforduló súlyos allergiás reakció; akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása – a védőoltás 2–4 héttel a gyógyulás vagy tünetmentessé válás (remisszió) után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be. Terhesség és szoptatás; 18 évesnél fiatalabb életkor.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) ellenjavallatai: súlyos mellékhatás az első védőoltás beadása után (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.). Háziorvosok, illetve oltópontokon használják, 2×1 oltás, 3 hét eltéréssel.

Sinopharm-hatékonysága 79-86% között

I. generációs, hagyományos inaktivált vírus alapú, elsősorban 18-59 éves kor között használják, ahol „meghatározott védőhatással bír”, illetve 60 éves kor felett is alkalmazható. Ugyanakkor nem alkalmazható olyan személyeknél, akiknél a krónikus betegsége nincs egyensúlyban, vagy krónikus betegsége akut fellángolása esetén. Háziorvosok, illetve oltópontokon használják, 2×1 oltás, Magyarországon 28 nap különbség van a két oltás között.

Vaccine Janssen -Johnson & Johnson vakcinája-március 11-én ajánlotta forgalmazásra az Európai Gyógyszerügynökség

Vektorvakcina, alkalmazását 18 éves kortól ajánlják. Ez az első olyan oltóanyag, amely egydózisú. Jelenleg még nem oltanak vele.

2021. március 22-én Müller Cecília , országos tisztifőorvos bejelentette, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte két újabb keleti vakcina behozatalát Magyarországra.

Az egyik a kínai CanSino, míg a másik az indiai Covishield oltóanyaga. Minkét vakcina vektorvakcina, vagyis hasonló elven működnek, mint az orosz Szputnyik V, illetve az AstraZeneca védőoltása.

Mit jelentenek a különböző technológiák?

Az mRNS vakcina lipid nanorészecskékkel jut be a szervezetbe, ami a bevitelt követően a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtjeinkkel, így alakítva ki az immunitást. Amíg hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, így indul meg az antitest termelődése a szervezetben

A vektorvakcina technológia lényege, hogy egy módosított, sokszorozódásra nem képes vírusba (ez esetben egy csimpánz adenovírusba) ütetve juttatják be a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént. Az immunrendszerünk a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént bejuttató vírus (vektor) ellen is fellép, és kialakít védelmet.

A Sputnyik V is vektorvakcina, az AstraZenecatól annyiban különbözik, hogy a vakcina két dózisában két különböző humán adenovírus-vektort alkalmaz. Mivel a vektorvakcinák hatékonyságánál fontos, hogy egy olyan vírus legyen a vektor, amellyel nagy valószínűséggel még nem találkozott a beoltott személy, különben nem hatásos a vakcina, így a kétféle vírus alkalmazásával mennek biztosra.

Inaktivált vírust alkalmazó „hagyományos” technológia (Sinopharm). A vakcina elölt koronavírust tartalmaz, így a szervezetbe jutva megbetegedést nem tud okozni, a fehérjéi azonban immunválaszt váltanak ki.

Mikor alakul ki a védettség és meddig tart?

Az elérhető maximális védettség átlagosan a vakcinák mindkét dózisának beadását követő két hétben alakul ki.

Azt egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy milyen tartós a vakcinák által nyújtott védettség. Az AstraZeneca vizsgálatai szerint a vakcina még 3 hónappal a beadás után is erős immunválaszt vált ki, a Sinopharm pedig a vakcina beadása után 6 hónappal is erős védettséget mutatott ki az oltott egyéneknél, de a COVID-19 megbetegedés elleni védettség teljes időtartama még nem tisztázott.

Hogyan védenek a vakcinák a vírus mutációk ellen?

A jelenlegi járvány során a koronavírusnak már számos mutációját felfedezték, némelyek csak a vírus terjedését gyorsítják fel, némelyek azonban nemcsak könnyebben fertőznek, hanem súlyosabb megbetegedést is okoznak, mint a többi variáns. Az eddig legismertebb mutációk, a brit mutáció, a Dél-afrikai mutáció és a Brazil mutáció

Az eddig vizsgált vakcinák inkább a brit variánssal szemben hatásosak, azonban a súlyos, kórházi ellátást igénylő fertőzések kockázatát több variáns esetében is csökkentik.

A COVID-19 betegség tünetei

Gyakori tünet a láz, száraz köhögés, fáradékonyság. De jelentkezhet fájdalom, torokfájás, hasmenés, kötőhártya-gyulladás, fejfájás, a szaglás/ízlelés elvesztése, bőrkiütés, vagy elszíneződés az ujjakon/lábujjakon. Súlyos tünetek lehetnek a légzési nehézség, illetve légszomjnyomás vagy fájdalom a mellkasi régióban, a beszédképesség elvesztése, illetve mozgásképtelenség.

A vírus lappangási ideje átlagosan 5-6 nap, de akár 14 nap is lehet.

Hogyan terjed a vírus?

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, melynek során az egyik személyről beszéd, köhögés, tüsszentés révén a vírus pici váladékcseppekben átkerül a másik személy nyálkahártyáira. Ennek a közvetlen „utazásnak” az elkerülésére mind a magyar, mind a nemzetközi ajánlások 1,5-2 méteres távolságtartást ajánlanak. A legújabb modell szerint azonban ez sem nyújt teljes garanciát, ugyanis kimutatták, hogy a köhögéskor, tüsszentéskor kipréselt, áramló gázfelhőben a váladékcseppek részecskéi hosszú ideig, akár percekig is lebeghetnek, és akár 8 méteres távolságra is eljuthatnak.

A 1,5-2 méteres távolságtartás a hétköznapi körülmények között természetesen nyújt valamilyen védelmet, de a legjobb, ha elkerüljük a személyes találkozást.

A rendszeres és alapos szappanos kézmosás hatására csökken a kezeinken levő vírusok száma, így csökkenthető a vírussal való fertőződés esélye, illetve a vírus terjedése. Szappannal és tiszta folyóvízzel mosson kezet, a bedörzsölés ideje legalább 20 másodperc legyen.

Háziállatok terjeszthetik-e a vírust?

A legfrissebb kutatások szerint az új típusú koronavírus nem fertőzi meg a kutyát és a macskát, de közvetett módon hozzájárulhatnak a vírus terjesztéséhez. Sétáltatás után fontos a lábuk és bundájuk letisztítása, a nyakörv, póráz, labda áttörlése fertőtlenítővel, és az, hogy minden fizikai érintkezés után kezet mossunk, különösen evés előtt.

Mi a teendő, ha az enyhe tünetek súlyosbodnak?

Telefonon hívja fel háziorvosát, aki tájékoztatja a teendőkről. Amennyiben a háziorvos szükségesnek tartja,a koronavírus-vizsgálatra történő mintavételt, annak menetét is el fogja mondani.

Fontos, hogy semmi esetben sem menjen közösségbe, ne keresse fel személyesen orvosát, mert ha koronavírusban szenved, akkor óhatatlanul is tovább adhatja a fertőzést.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A 60 évnél idősebbek, a krónikus alapbetegségben szenvedők, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, krónikus légúti betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek

Azonban vírus mutációk már a fiatalabb korosztályra is komoly veszélyt jelentenek.

Milyen szövődményei lehetnek a betegségnek?

A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A gyógyult betegek egy részénél krónikus fáradtság és poszttraumás stressz alakulhat ki, de mentális betegségek is kialakulhatnak. Ilyen a szorongás, depresszió és álmatlanság.

Források:

Itthon: Müller: Két újabb keleti vakcinát engedélyezett az OGYÉI | hvg.hu

Itthon: Megváltozott a Szputnyik V vakcina alkalmazási előírása | hvg.hu

https://koronavirus.gov.hu/

Vakcinainfó (gov.hu)

Coronavirus disease (COVID-19) (who.int)

Gyakran ismételt kérdések az új koronavírussal kapcsolatban – SYNLAB

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása (webbeteg.hu)

Kiemelt tartalmak