Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Áprilistól módosul a helyi lakásrendelet

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 03. 28. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 04. 02. 09:31

Áprilistól módosul Gyöngyösön a lakásrendelet, mellyel kapcsolatban számos fontos döntés és változás született.

A bérlakások kategorizálása innentől kezdve a lakások elhelyezkedése, komfortfokozata, állapota alapján meghatározott kategóriák szerint fog történni, a bérleti díjak megállapítása is ehhez igazodik. A kategóriák szerinti besorolást tételesen fogja tartalmazni a lakásrendelet függeléke.

A rendelet egyik új eleme, hogy a szociális alapon megállapítható bérletidíj-csökkentés a jövőben már csak kérelem alapján nyújtható.

Az önkormányzat célja, hogy minél többeknek nyújtson lakhatási segítséget, ami egyebek között a bérlakások felszabadításával érhető el. Eddig a bérlakásban élők ösztönzése érdekében az volt érvényben, hogy akik hét évet meghaladóan bérelnek önkormányzati ingatlant, a nyolcadik évtől kezdődően minden évben 20 százalékkal megnövelt lakbért fizessenek. Az új rendelet értelmében a hetedik évet követően, a nyolcadik évben mindenkinek meg kell fizetnie a 20 százalékkal megemelt díjat. A kilencedik évtől azonban a bérleti díj automatikusan nem emelkedik, ha az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság egyedi kérésre úgy dönt, hogy a többletdíjat elengedi a bérlőnek, szociális, kor vagy jövedelmi helyzetére tekintettel.

A korábbiaktól eltérően minden új bérlőnek kauciót is kell fizetnie. A komfort nélküli és a félkomfortos ingatlanokért 50 ezer, a komfortos, összkomfortos lakásokért pedig 100 ezer forintot. A fizetési kötelezettséget a módosítás hatályba lépését követően létrejövő bérleti szerződéseknél alkalmazzák.

Az önkormányzat ösztönző szándékkal elsőbbséget biztosít a meglévő bérlőknek arra, hogy anyagi helyzetükhöz igazodva akár kisebb, vagy szükség esetén nagyobb bérleményre cseréljék.

Továbbra is érvényben marad az a szintén ösztönző szándék, hogy ha valaki a bérletidíj-csökkentése fejében vállalja a bérelt önkormányzati lakás felújítását, az állagmegóvásra fordított költséget beszámítják a bérleti díjba.

A módosított lakásrendelet változásai áprilistól lépnek életbe, a rendeleti változások, ezek tapasztalatai hamarosan újra a képviselő-testület elé kerülnek, amikor a veszélyhelyzetet követően ismét személyesen vesznek részt az ülésen a döntéshozók.

Kiemelt tartalmak