Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A védőnők és a gyermekorvosok segítségével igényelhető anyatej

2023. 06. 26. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 06. 30. 19:48

Július elsejétől megszűnik az anyatejgyűjtő állomás, a gyöngyösi anyukáknak azonban továbbra is lesz lehetőségük rá, hogy anyatejet adjanak vagy vegyenek a védőnők és a házi gyermekorvosok közreműködésével.

Az anyatej az ideális táplálék a csecsemők számára, azonban vannak anyukák, akik valamilyen ok miatt nem tudják természetes módon táplálni csecsemőjüket, míg másoknak többlet anyatejük keletkezik. A kereslet és kínálat kielégítésében volt szerepe az anyatejgyűjtő állomásnak, amely több mint ötven éven át működött Gyöngyösön, azonban az elmúlt években – miután az anyatej adására és vételére egyéb módok is elérhetővé váltak – egyre kevesebben vették igénybe az önkormányzat által fenntartott szolgáltatást. Míg 2017-ben még 22 anya adott le anyatejet, 2022-ben már csak 9 tejet leadó anyát regisztrált az állomás, havonta 1 és 4 fő között változott a tejleadók száma. Idén már csak 3-5 tejadó maradt.

A Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete korábban többször tárgyalta a védőnői szolgálattal egy épületben működő anyatejgyűjtő állomás további működtetésének ügyét, és minden esetben úgy határozott, hogy kitart az állomás fenntartása mellett, még akkor is, ha az veszteséggel jár számára. A területi védőnői szolgálat állami fenntartásba vétele azonban új helyzetet teremtett, hiszen ez tovább növelte volna a már eddig is tizenegyszeresére drágult rezsiköltségeket, miközben az állomás NEAK-támogatása 2013 óta változatlan. Mindezen hatásokra figyelemmel az önkormányzat – tekintettel arra is, hogy a jogi szabályozás az anyatej adás-vételének más módját is engedélyezi az édesanyák számára – az állomás működtetésének 2023. július 1-jétől történő megszüntetéséről döntött.

Az anyatejgyűjtő állomás szolgáltatásának megszüntetésével azonban továbbra is lesz lehetőség arra, hogy a csecsemők a házi gyermekorvos és a területi védőnő közreműködésével megkapják a szükséges anyatejet. A vényre rendelt anyatejet ugyanis nem csak az Anyatejgyűjtő Állomásokon, hanem az anyatejet adományozó személytől – az ún. háztól-házig rendszerben – közvetlenül is igénybe lehet venni a csecsemők számára. Anyatejet az anyák csecsemőjük 8 hónapos koráig adhatnak le, maximálisan 800 ml-t naponta. Az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti ára jelenleg 2 700 Ft. Az anyatej adását a társadalombiztosító ellenőrizheti.

A „háztól-házig” rendszer lényege:

  • A tejadó anyák – akik saját gyermekük szoptatása után többlet tejjel rendelkeznek – az anyatejet otthonukban meghatározott körülmények között fejik le és az anyatejet kapó csecsemő szülei „házhoz” mennek érte. Természetesen ebben a folyamatban fontos feladatai, nagy felelőssége van mind az anyatejet adónak, mind a házi gyermekorvosnak és a védőnőnek. Az anyatej adásánál az egyik legfontosabb tényező a biztonság. Anyatejet csak az az édesanya adhat, aki teljesen egészséges, nem szed olyan gyógyszert, amely átjut az anyatejbe, nem él káros szenvedélyekkel (nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, kábítószert).
  • Az anyatejet adó anya feladatai: Szükséges igazolnia a közegészségügyi feltételeknek való megfelelést. A fertőző betegségekkel kapcsolatban több, térítésmentes vizsgálatot (Wassermann /vérbaj/, HBsAg /fertőző májgyulladás/, székletleoltás, HIV-teszt, tüdőszűrés) kell elvégeznie, részére a beutalókat a háziorvos adja. Az anyatej fejésénél és tárolásánál szükséges a higiéniai előírások maradéktalan betartása.
  • A védőnő feladatai: Meghatározó a szerepe abban, hogy a felesleges anyatej ne vesszen kárba és minden édesanya tájékoztatást kapjon az anyatej leadás lehetőségéről, javítva ezzel sok arra rászoruló csecsemő egészséges életesélyeit. Az anyatej átadás-átvételi nyilatkozatot a védőnőnek kell biztosítania az édesanya részére, ide pontosan fel kell jegyeznie a tejet leadó és a tejet fogadó anyának, hogy mikor és mennyi anyatejet szállítottak el, továbbá az anyatejet kapó csecsemő táplálását is vezetni kell egy füzetben. (Az elszámolt anyatej mennyisége nem haladhatja meg a tárgyhóra elszámolásra benyújtott vényen rendelt anyatej mennyiségét.)
  • A házi gyermekorvos feladatai: Az egészségügyi vizsgálatokhoz szükséges beutalók adása, az anyatejre jogosult csecsemő részére havonta recept kiállítása, illetve az átadás-átvétel teljesítésének igazolása aláírásával.
  • A támogatás elszámolása: A társadalombiztosítási támogatással rendelt anyatej támogatásának elszámolására az anyatejet adó közvetlenül jogosult. A házi gyermekorvos által kiállított receptet és az adott havi átadás-átvételi nyilatkozatokat kell az anyatejet adományozó lakóhelye szerint illetékes, vármegyeszékhelyen működő vármegyei kormányhivatal részére postai úton (Heves Vármegyei Kormányhivatal, 3300 Eger, Pf.: 106.) vagy személyesen (Heves Vármegyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatal Kormányablak, 3200 Gyöngyös, Göncz Árpád u. 2.) tárgyhót követő 8-áig megküldeni, és ez alapján utalják az anyatej literenkénti árát a kismamának.
Kiemelt tartalmak