ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A ruszin hagyományok ápolása kiemelten fontos

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 08. 31. Hírek

A ruszinság kultúrájára, hagyományaira hívja fel a figyelmet minden év szeptemberében az a nemzetiségi nap, amit az elmúlt hétvégén tizenhatodik alkalommal rendezett meg Gyöngyösön, a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat. A program részeként a vajdasági vendégek részvételével megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc gyöngyösi szobrát, ezután kulturális műsor következett a művelődési központban, ahol átadták a ruszinokért emlékplaketteket is. idén Zöld Farkas Zsuzsanna önkéntes és Vesztergám Miklós tárogató művész kapott. Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt az ünnepség ezért a tavalyi emlékplakettet is átadták a kárpátaljai Császlóci Csicsergő Népdalkörnek és a vajdasági Muzslyai Népi Zenekarnak. A folklór műsort a nagyszőlősi Kedyk Anna énekes ruszin magyar dalokkal indította.

Farkas János, a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Gyöngyösi TV-nek elmondta, 2006-os megalakulásuk óta létszámuk folyamatosan nő, immár 100 tagot számlál, valamint a ruszin közösség vidékiekkel is kibővült. Horton, Karácsondon, Gyöngyöshalászon, sőt Solymoson, Tarjánban is van, velük együtt kb. 130-an vannak ruszinok a környéken.

A ruszin nyelv internetes támogatására a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület a Bethlen Gábor Alapítvány pályázatán nyert számítógépek közül egyet a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikumnak adományozott.

Borítókép: Gyöngyösi TV

Kiemelt tartalmak