Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A madarak is védelemre szorulnak

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 11. 09. Hírek

A téli, hideg időszakban több állat is emberi védelemre, gondoskodásra szorul. Ilyen néhány madárfaj is, akiket többféleképpen is segíthetünk a fagyos hónapokban.

Nem csak a megfelelő táplálék- és vízutánpótlására kell ügyelnünk, de madárodúk kihelyezésére is.

Milyen az ideális odú és hova érdemes tenni?

Általános javaslat, hogy az odúk röpnyílása lehetőleg ne észak felé nézzen, mert ezeknél nagyobb esély van a beázásra, ami a hideg széllel együtt hátrányosan befolyásolja az oduk mikroklímáját, különösen télen. A lakott területeken leggyakrabban használt odúkat 2–3 méteres magasságba érdemes kihelyezni.

Ezek az odúk függesztettek, drót és szükség esetén kampó segítségével faágra, ágcsonkra akasztva telepíthetők. Természetesen a télen kihelyezett odúkat tavasszal nem kell áthelyezni, már csak azért sem, mert ezeket a madarak már ismerik, így nagyobb az esély arra, hogy bele is fészkelnek. Ezért is fontos szempont, hogy – a nyári költési viselkedésre, a saját terület védelmezésére gondolva – ne zsúfoljuk tele odúkkal az etető-itató közvetlen környékét.

Az etetésről november közepétől, az etetési szezon kezdetétől folyamatosan, egészen tavaszig, amíg nem találnak élelmet, gondoskodni kell, ez lehet alma, szotyi, mogyoró vagy dióbél.

Forrás: háziállat.hu

Kiemelt tartalmak