Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Az avar nem csak tápanyag, de számos élőlénynek nyújt védelmet

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 11. 09. Hírek

Az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Éppen ezért a legjobb mód, ha a falevélrakásokat kézzel vizsgáljuk át, hogy nincs e benne telelő sün. A meghagyott avartakaró nem csak a sünöket védi, hanem például hüllőket, kétéltűeket, méheket, hiszen ezek az állatfajok is megbújnak a hideg elől.

Orbán Zoltán, az egyesület szóvivője a Gyöngyösi TV-nek elmondta, a sün a hasznunkra is válik, hiszen férgekkel, puhatestűekkel, ízeltlábúakkal táplálkozik, így a kertünket is védi. Sőt, ha az avartakarót nem takarítjuk el, amellett, hogy időt és energiát spórolunk az ökológiai körforgást sem szakítjuk meg, így a fa fel tudja venni a kellő tápanyagot.

Ha valakit mégis zavar esztétikailag a lehullott falevél, de védené a sünöket lehet süngarázst is építeni, ami főként a tavaszi, nyári hónapokban nyújt menedéket, biztonságos ellő helyet a sünöknek, de téli szállásnak is megfelelő, amennyiben vastag rétegben szórunk rá faleveleket ősszel.

Kiemelt tartalmak