Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A járvány ellenére is működik az anyatejgyűjtő állomás

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 07. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 04. 11. 09:53

A koronavírus-járvány ellenére, a higiéniai szabályok betartása mellett is fogadja az édesanyák többlet tejét az Anyatejgyűjtő Állomás, amely 1966 óta működik Gyöngyösön.

Az intézmény fő feladata Gyöngyös város és vonzáskörzete területéről az anyatej begyűjtése, hőkezelése és szétosztása az anyatejjel nem rendelkező anyák részére.

Évszázados tapasztalat azt mutatja, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ellenállóbbak egyes fertőző betegségekkel szemben, jobban fejlődnek testileg, szellemileg. Fontos preventív feladat, hogy azok a csecsemők is anyatejhez jussanak, akiket édesanyjuk nem vagy csak részben tud táplálni. A természet nagy ajándéka, hogy egyes anyukák saját gyermekük táplálásán túl többlet mennyiséggel rendelkeznek.

Az anyatej olyan minőségű és mennyiségű összetevőket, táp-és védőanyagokat tartalmaz, mely optimális az újszülött és a csecsemő táplálásához, fejlődéshez és védelmet nyújt a betegségekkel szemben. Vizsgálatok igazolják, hogy a csecsemőkorban anyatejjel tápláltaknál ritkábban alakul ki cukorbetegség, allergia, felső légúti hurut, és többek között védelmet nyújt a kórokozók ellen is, hozzájárul az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez, elősegíti a szemben található retina fejlődését.

A tejadó csak egészséges – és csak negatív eredményű vizsgálatokon (Wa, tüdőszűrés, széklet vizsgálat, AIDS és Hepatitis szűrés) átesett – anya lehet, aki

  • saját csecsemője táplálásán túl többlet tejmennyiséggel rendelkezik,
  • nem dohányzik, egészséges, szervi betegség miatt nem szed gyógyszert,
  • alkoholt, drogot, nagy mennyiségű kávét nem fogyaszt,
  • gyógyszert csak orvos által szoptatós és tejadó anyának felírtat szed.

Anyatejet az anyák csecsemőjük 8 hónapos koráig adhatják le, maximálisan 800 ml-t naponta. Az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti ára 2 700 Ft. A kifizetés átutalási számlán történik a tejadó részére.

A jelentkező anyát az Anyatejgyűjtő Állomás dolgozói betanítják a higiénikus fejésre, tejkezelésre, a tejadással kapcsolatos teendőkre. A 24 órai otthon lefejt tejet egyénileg szállítják be az Anyatejgyűjtő Állomásra. A tejet elosztás előtt hőkezelik. A hőkezelésről pontos naplót vezetnek az állomáson. Az így kezelt tejnek csíramentesnek kell lennie. Ezt laboratóriumban bakteriológiai vizsgálattal is ellenőrzik. A tej felírása gyermekorvos által kiadott vonalkódos vényre történik. A napi adagolásnál figyelembe kell venni a csecsemő korát, súlyát, diagnózisát, illetve veszélyezettségének esetleges okait.

Az Anyatejgyűjtő Állomás dolgozói az ellátást a munkanapok mellett, szombat, vasárnap és ünnepnapokon is folyamatosan biztosítják. A dolgozók szoros kapcsolatot tartanak a gyermekorvosokkal, és rendszeresen konzultálnak a védőnőkkel és a kórház dolgozóival.

Amennyiben többlet anyatejjel rendelkezik, mint amekkora mennyiség a saját csecsemője táplálásához szükséges, úgy lehetősége van a szülést követően jelentkezni az Anyatejgyűjtő Állomáson személyesen, a Gyöngyös, Dózsa Gy. u. 20-22. szám alatti épületben, a védőnői tanácsadó szomszédságában naponta 08.00-12.00 óra között, vagy a 70/931-59-45 telefonszámon.

Kiemelt tartalmak