ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A Gyöngyösön átvonuló vihar okozta károk elhárításában segédkeztek önkéntesek

2021. 11. 21. Hírek

Tetőszerkezetet bontott meg egy Gyöngyösön átvonuló vihar, az erős szél pedig fákat csavart ki. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság több, mint száz segélyhívást kapott- persze csak egy feltételezés szerint. Szombaton a Gyöngy járási mentőcsoport részére szervezett gyakorlatot a katasztrófavédelem.

A mentőcsoport azt a feladatot kapta, hogy a gyöngyösi Erőss-Bíró-kúria megtépázott tetőszerkezetét átmenetileg kijavítsa, továbbá az ingatlant veszélyeztető fákat szakszerűen eltávolítsa. A gyakorláson az áramszolgáltató és a vízszolgáltató szakemberei is részt vettek, az áramkimaradás miatt aggregátorokkal biztosították a szolgáltatásokhoz szükséges energiát, valamint a villanyvezetéket érintő gallyakat is levágták a környéken. Több mint húsz önkéntes jelent meg a gyakorlaton, elsőként a veszélyes fák eltávolítását kezdték meg. A Mátra Mentőcsoport önkéntesi is segítették a munkálatokat, a fák kivágását felügyelték és irányították.

A gyakorlat értékteremtő jellegét mutatja, hogy az elszáradt és korhadt fák már igazi veszélyt jelentettek a kúriára, kettő fa már tényleges rá is dőlt az épület tetejére. A beavatkozó állomány a négy korhadt fát szakszerűen eltávolította, majd felmérte a tetőn lévő lyukat és fóliával, tetőlécekkel befedték azt, hogy a tető ne tudjon beázni.

Ez már a Gyöngyös környéki mentőszervezetek ötödik gyakorlata volt, amely ismét bebizonyította, hogy modern eszközeikkel, szaktudásukkal kiválóan kiegészítik a hivatásos egységek beavatkozásait, mindezt saját idejükben, önkéntesen teszik. A gyakorlaton a természeti és civilizációs katasztrófák esetleges bekövetkeztekor végrehajtandó lakosságvédelmi feladatokra fókuszáltak az önkéntesek, az ilyen tréningeken a mentőszervezetek tagjai kiértékelik a szerzett tapasztalatokat és megosztják egymással az elmúlt időszak beavatkozásainak tanulságait is.

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kiemelt tartalmak