ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A covid hatása lehet a kevesebb készpénzfelvétel

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 09. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 04. 11. 10:10

A pandémia miatt hónapok óta egyre kevesebben vesznek fel készpénzt a banki automatákból, sokan használnak online banki megoldásokat, és sokan bankkártyával fizetnek, ha vásárolnak.

Az elmúlt öt hónapban a dombi városrészre telepített bankautomatáknál is kevesebb volt a készpénzfelvétel, mint az a minimális forgalom, amit az üzemeltető Raiffeisen Bank meghatározott, amikor szerződést kötött az ATM telepítését kérő gyöngyösi önkormányzattal.

Tavaly októberben a lakosok évtizedes kérése teljesült, amikor a Dombon üzembe helyezték a városrész első bankautomatáját. A pénzintézet akkor az ingyenes üzemeltetés feltételeként azt kérte, hogy havonta legalább 1500 készpénzfelvétel történjen. Az ATM-et éppen ezért a Domb egyik legforgalmasabb részén helyezték el, a közelben van élelmiszerbolt, orvosi rendelő, játszótér és óvoda is.

A körzet önkormányzati képviselője elmondta: a bankautomata szükségességét indokolta, hogy egyre több idős, nyugdíjas él a Dombon, akiknek így már nem kell a belvárosba menniük, ha készpénzre van szükségük. Tóth Szabolcs arra kérte a Dombon élőket, hogy használják a Kócsag utca 11. szám alatt lévő pénzkiadó automatát, mert ez mindannyiuk érdeke.

Az üzemeltetésnek továbbra is feltétele, hogy elegendően használják az automatát. A dombon több mint ötezren laknak, egy részük előnyben is részesíti az ATM-et, ám a havi 800-900 tranzakció nem elégséges a pénzkiadó ingyenes üzemeltetéséhez. Ehhez legalább havonta kétszer 750 embernek kellene használnia.

Fontos tudni, hogy bankautomatától függetlenül a készpénzfelvétel minden esetben ugyanannyiba kerül, ha valaki az adott hónapban 150 ezer forintnál több készpénzt nem vesz fel egyszerre. Továbbá ugyanez érvényes a hónap első két készpénzfelvételére, ha az a fenti összeget nem éri el, vagy nem haladja meg.

Kiemelt tartalmak