ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

800 m3 illegális hulladékot takarítanak el Gyöngyösön

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!

Több, mint 22 millió forintot nyert a közterületeken elhelyezett illegális hulladéklerakók felszámolására a város. Nyertes pályázatot nyújtott be Gyöngyös Városi Önkormányzat az Innovációs és Technológiai Minisztérium által, az az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-n keresztül kiírt „Tisztítsuk meg az Országot!” című felhívásra. A pályázat keretében mintegy 40 helyszínen megközelítőleg 800 m3 illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtenek össze és szállítanak a hulladéktelepekre, mindösszesen 22 830 912 forint támogatásból.

A megtisztítandó helyszínek között találhatóak bel- és külterületi lerakók is. Az illegális hulladéklerakók felderítésében a gyöngyösi mezőőrök segítségét is igénybe vette a pályázatot készítő Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. Az illegális lerakókban a lakossági- és építési hulladékok mellett, gyakran elromlott elektromos eszközök találhatóak, de rengeteg például a használt autógumi, műanyag palack is. A mezőrök találtak olyan helyszínt is, ahol több tucatnyi tehergépjárműre való autógumit helyeztek el illegálisan. Problémát jelent az is, hogy a külterületeken kidobált lakossági hulladékot az állatok szétrágják, a szél szétfújja és a csapadékvízzel együtt az ezekből keletkező káros anyagok bekerülhetnek a talajba is.

A nyertes pályázat két részből áll, egyrészt megtörténik a mintegy 40 helyszínen a hulladékok gyűjtése, lerakó helyekre történő elszállítása, ártalmatlanítása. De emellett kiemelt figyelmet fordítanak az illegális hulladéklerakók újra keletkezésének megakadályozására is. A pályázat részeként lakossági szemléletformáló kampányt hajtanak végre, valamint összesen hat darab nagyfelbontású, infravetővel ellátott kamerát helyeznek ki a város stratégiailag fontos pontjain (Galamb utca, Verő utca, Víg utca). A pályázatot 2021. május 31-ig kell megvalósítani.

Kiemelt tartalmak