Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

105 éve történt a nagy gyöngyösi tűzvész

2022. 06. 02. Hírek | Színes

Százöt évvel ezelőtt, 1917-ben egy május végi napon csaptak fel a nagy gyöngyös tűzvész lángjai, amelyek a város nagy részét elpusztították. A Vachott Sándor Városi Könyvtár Kozéki Krisztián helytörténész írásával emlékezett meg az évfordulóról.

A kórház mosókonyhájában kezdődött 1917. május 21-én délután fél 5 körül. Az épület – máig tisztázatlan okból – kigyulladt és a viharos szél gyorsan vitte tovább a lángokat. Hamarosan tűz emésztette az utcákat, középületeket, házakat. A város nagy része fél nap alatt üszkös romhalmazzá vált. A lángok az életeket sem kímélték. Közvetlenül 11 ember vesztette életét a tűzben, majd ugyanennyi hetekkel vagy hónapokkal később a kórházakban halt bele a szerzett sebekbe.

Azok is magukon viselték a szörnyű esemény nyomát, akik nem égtek meg. Egy fiatalember, aki a tűzvész napjaiban építette fel házát, megtébolyulván évekig a hátán cipelte azt az üszkös gerendát, ami megmaradt művéből. A helyi elmegyógyintézetbe több százan kerültek be állandó ápoltként. Ugyanakkor az első világháború is tombolt. A férfiakat elszólította a front, nincs megfelelő számú tűzoltó és a szárazság miatt víz sincs.

A lángok ellen esélye sem volt az otthon maradottaknak. Igaz, a vidékről érkező tűzoltók hősies helytállása során sok utca megmenekült. A Jeruzsálem utcát is a vidékiek mentették meg: leverték a tetőzetet, hogy a lángoknak ne legyen tápláléka. A ferences-rendi növendékek vizes rongyokkal kolostoruk tetőzetére feküdtek, így oltották a tüzet. Meg is mentették a templomot és a kolostort is. Sok-sok apró dráma, amely ma már a feledés homályába vész. Az 1917- es gyöngyösi tűzvészben közel 8000 ember vált hajléktalanná. A nagy gyöngyösi tűzvész 105. évfordulóján emlékezzünk az áldozatokra és arra a hatalmas pusztításra, amely a gyilkos mosókonyhából indult el.

Irodalom:

  • Kozéki Krisztián: A hamvaiból feltámadt főnix. Az 1917. május 21-i nagy gyöngyösi tűzvész története. Vachott Sándor Városi Könyvtár. Gyöngyös, 2017.
  • „Mit láng elpusztít, láng felépíti újra”. Az 1917. május 21-i gyöngyösi tűzvész centenáriumi emlékkönyve. Válogatta és szerkesztette: Fülöp Lajos és Lisztóczky László

Írta és a képeket közreadta: Kozéki Krisztián helytörténész

Kiemelt tartalmak