Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Ünnepeljük együtt Gyöngyös születésnapját!

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 05. 26. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 05. 30. 14:48

Idén 688 éve, hogy Károly Róbert az Úr Mennybemenetelének napján mezővárosi ranggal ruházta fel Gyöngyöst. Az 1334-es eseményekről minden évben megemlékeznek a városban, több mint egy évtizede pedig a városnap együtt jár a XIX. századi piac rendezvényével, amit Gyöngyös Város Barátainak Köre kezdeményezésére rendeznek meg minden évben Gyöngyös várossá nyilvánításának évfordulóján.

Utoljára 2019-ben ünnepelhettünk egész napos programokkal a Fő téren a város születésnapját, az elmúlt két évben azonban a koronavírus-járvány ezt nem tette lehetővé. Ezért is nagy öröm, hogy Gyöngyös Város Barátainak Köre és a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. az önkormányzat támogatásával idén újra megrendezi Gyöngyös Város Napját és a XIX. századi piacot a Fő téren, ahol egész nap vásárral, színpadi programokkal és számos kísérőrendezvénnyel várják a gyöngyösieket és a környékbeli települések lakóit.

A városnap egyik leglátványosabb eleme a korhű ruhákba öltözött ünneplő menet, amely 9 óra 30 perckor a Mátra Múzeumtól indul, és a Fő térre tart majd. A felvonulókat a Pátzay János Katolikus Zeneiskolánál a Musica Mansueta Kamarazenekar térzenével várja. A színpadi programok 10 óra 45 perckor kezdődnek, számos iskola és óvoda, helyi és környékbeli művészeti csoport színpadra lép. A programokat délután Csonka Zsuzsa és Domoszlai Sándor előadása, majd Gájer Bálint és zenekarának koncertje zárja.

A nap során számos kísérőrendezvény várja majd az ünneplőket, a Vachott Sándor Városi Könyvtár ünnepi nyitvatartással készül, a Huszár Lajos éremtár és a Hermann Lipót kiállítás ingyenes tárlatvezetéssel látogatható. Ugyancsak ünnepi nyitvatartással készül a Szent Bertalan-templom Kincstára, valamint a templom toronykilátója. A Mátra Múzeum aulájában az Éneklő Magyarország Kórusfesztivál és Hangverseny kínál programokat.

Ezen a napon adják át az önkormányzat legrangosabb elismerését, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate-díjat a városháza dísztermében, a Mátra Művelődési Központ színháztermében pedig azokat a kitüntetések találnak gazdára, amelyeket 2021-ben és 2022 első negyedévében ítélt oda a képviselő-testület, átadásukra azonban a koronavírus-járvány miatt nem nyílt lehetőség.

Mindez csupán ízelítő a programokból, böngéssze a plakátot a teljes programért, és találkozzunk a Fő téren május 29-én, Gyöngyös Város Napján!

Kiemelt tartalmak