ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Újra teljes a képviselő-testület létszáma

2022. 07. 13. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 07. 14. 12:11

Átvette megbízólevelét a gyöngyösi képviselő-testület júliusi rendkívüli ülésén Sári István, aki a 3-as számú választókerületben kiírt időközi önkormányzati választáson nyerte el mandátumát. A grémium egyebek mellett az önkormányzat befektetési portfóliójának átalakításáról is döntött, valamint bérbe adott egy mátrafüredi ingatlant, ahol fordított ház épülhet majd.

A képviselő-testület júliusi, rendkívüli ülése előtt vette át megbízólevelét Sári István, aki a 3-as számú választókerületben kiírt időközi önkormányzati választáson nyerte el mandátumát. A szavazás eredményét dr. Antal György, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette: Sári István, az MSZP-DK-JOBBIK-LMP-Momentum közös jelöltje 269 szavazatot kapott, míg a másik jelöltre, a függetlenként indult Dr. Béres Deák Attilára 90-en szavaztak. Az eredménnyel szemben Dr. Béres Deák Attila jogorvoslati kérelmet nyújtott be, amit a Területi Választási Bizottság elutasított, így a választás eredménye július 3-án jogerőre emelkedett. A választást Tóth Szabolcs korábbi képviselő tavaly augusztusi halála miatt kellett kiírni. Sári István több cikluson át látta el korábban a választókerület képviseletét.

A választás a bizottságok összetételében is változást eredményezett: Sári Istvánt a korábban Tóth Szabolcs által elnökölt Pénzügyi-, Költségvetési és Ellenőrzési Bizottság élére választották a képviselők, a posztot Tóth Szabolcs halála óta betöltő Boári István a bizottság belső tagja marad, dr. Végh Attila bizottsági tisztsége pedig megszűnik. Sári István ugyanakkor külsős tagja volt az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottságnak, helyét Bágyi Zoltánné veszi át, aki Sári Istvánhoz hasonlóan a keddi ülésen tette le esküjét.

A grémium többletforrást biztosított „A Gyöngyös észak-nyugati városrész rehabilitációja” című pályázathoz. A projekt legnagyobb része a Berényi-Haller kastély felújítása, amely jelenleg 50 %-os készültségi szinten áll. A beruházás ugyanakkor hat Szép utcai önkormányzati bérlakás felújítását is tartalmazza, a többletforrás a csapadékelvezetés kiépítéséhez és az ingatlanok kerítésének telepítéséhez szükséges. Ez utóbbihoz egyébként felhasználnák a Jeruzsálem utcai óvoda udvarának megnövelése miatt elbontott kerítéselemeket is. Ugyancsak többletforrásra van szükség a Fuvaros utca 3. szám alatti ingatlan közösségi térré alakításához. A beruházás ugyanezen uniós pályázat keretében valósul meg, azonban az ott álló ingatlan helyreállítása során előre nem látható problémák jelentkeztek, emiatt a felújításhoz plusz forrás vált szükségessé. A két munkához megszavazott többletforrás összege mintegy 19 millió forint.

Újabb 63 lámpatestet cserélnek LED-esre a városban. A közvilágítás korszerűsítése 2019-ben kezdődött, már több mint 3200 hagyományos lámpatestet cseréltek le a városban, még 462 darab vár cserére. Az idén mintegy 14 millió forintból lecserélni tervezett fényforrások a Vachott Sándor, a Páter Kis Szaléz és a Mikszáth Kálmán utcában, a Fő téren, Barátok terén és a Harmadosztály elnevezésű városrészben találhatók. A közvilágításkorszerűsítési program jelentős megtakarítást eredményez.

A képviselő-testület döntött az önkormányzat befektetési portfóliójának átrendezéséről. Gyöngyös jelenleg túlnyomórészt Önkormányzati Magyar Államkötvénnyel rendelkezik, amely ugyan magas likviditású, ám más megtakarítási formáknál alacsonyabb hozamot garantáló befektetési forma. A grémium most úgy döntött, hogy a megtakarítás-állomány egy részét más állami értékpapírban, illetve bankbetétben helyezi el az önkormányzat aktuális pénzügyi helyzetének figyelembevételével.

Díjváltozás a kulturális társaságnál
A grémium elfogadta a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. által nyújtott szolgáltatások szeptember 1-jétől érvényes díjainak megállításáról szóló javaslatot. A változások érintik a családi rendezvények szolgáltatási díjait, amelyek emelésére évek óta nem került sor, most azonban 25 %-kal emelkednek majd, csakúgy, mint a szabadtéri rendezvények árusító helyeinek bérleti díja.

A képviselő-testület döntött egy Mátrafüreden lévő önkormányzati ingatlan bérbeadásáról. A 24-es számú főút mellett, a Harkály Ház szomszédságában fekvő mintegy 700 négyzetméteres területen a bérbe vevő idegenforgalmi beruházást kíván végrehajtani, egy úgynevezett fordított házat tervez létrehozni „Délibáb-ház” néven. A mátrafüredre tervezett látványossághoz hasonló, fejjel lefelé álló ház az ország több pontján is nagy népszerűség mellett működik, érdekessége, hogy a lakóházat formáló építmény nem csak kívülről szemlélve tűnik fejjel lefelé fordítottnak, de berendezését is így helyezik el. A fordított ház újabb fontos turisztikai célpont lehet Mátrafüreden, amely egyebek mellett a nemrégiben átadott új tematikus játszótereknek és a magánerős beruházásoknak köszönhetően egyre több turistát vonz.

Kiemelt tartalmak