Újra itt az Európai Hulladékcsökkentési Hét!
„A legjobb hulladék az, ami nem keletkezik!”
A hulladékcsökkentés napjaink kulcsfontosságú feladata. A háztartási hulladék tömege 1970 óta megkétszereződött és folyamatosan növekvő tendenciát mutat. 2018-ban az EU tagállamaiban az Eurostat tájékoztatása alapján fejenként 492 kg települési hulladék keletkezett. A kezelendő hulladék mennyiségének ilyen mértékű növekedése, gondolva itt a begyűjtés és kezelés költségeire, megterhelik a helyi és regionális hatóságok költségvetését is. Ebben az összefüggésben a hulladékcsökkentés alapvető fontosságúvá vált a hulladékgazdálkodás területén.
Az idei évben 16. alaklommal került meghirdetésre, „Európai Hulladékcsökkentési Hét”.
A kezdeményezés fő célja, hogy minden év novemberében lelkes önkéntesek, saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.
2024-ben november 16. és 24. között, az akcióhét fókuszában az élelmiszerpazarlás áll. Kulcsmondata: „Az ételpazarlás ideje lejárt, ízleld meg a fenntarthatóságot!”
Fontos tudnunk, hogy mikor válik hulladékká az az étel. Az élelmiszerhulladék túlnyomó része a háztartásokban, az étkeztetésben (éttermek, vendéglátás) és a kiskereskedelemben (szupermarketek, boltok) keletkezik. Az élelmiszer-pazarlás felé vezető első lépést a legtöbben akkor teszik meg, amikor a szükségesnél több élelmiszert vásárolnak, majd azokat nem megfelelően dolgozzák fel, végül pedig a környezetre káros módon tárolják.
Mi ezzel a probléma? Beszéljenek a számok!
Az Európai Unió tagállamai évente több, mint 59,2 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelnek, ami lakosonként 132 kg-nak felel meg, ugyanakkor több mint 37 millió ember nem engedhet meg magának minden második nap minőségi étkezést (elsősorban főtt ételek fogyasztását). Globális szinten az emberi fogyasztásra előállított élelmiszerek egyharmada kárba vész. Az UNEP adatait tekintve 2019-ben körülbelül 931 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, ami a globális élelmiszertermelés 17%-a. Európában évente megtermelt élelmiszer-hulladék piaci értéke 132 milliárd euró.
A 2024-es „Európai Hulladékcsökkentési Hét” missziója az élelmiszer-előállítás jobbá, környezetkímélőbbé tétele, a fogyasztás csökkentése, az élelmiszer-alapú hulladék ésszerű menedzselése, az élelmiszerfogyasztás ökológiai lábnyomának csökkentésé, illetve az ezzel kapcsolatos tudatosságra motiválás.
Magyarország immár 11. alkalommal csatlakozik az akcióhoz, amely az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. Az akcióhét hazai koordinátora idén a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.
A pályázatra öt kategóriában – magánszemélyek, oktatási intézmények, civil szervezetek, közigazgatási szervek, hatóságok és gazdálkodó szervezetek – lehet jelentkezni november 6-ig a https://szelektalok.hu oldalon.
Forrás: