Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Új maszkviselési szabályok léptek életbe

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 07. 08. Covid-19 | Hírek

Az új rendelet szerint „az egészségügyi intézményben – néhány kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.” E paragrafus rendelkezései a foglalkoztatottak számára munkahelyi kockázatbecslés alapján meghatározott egyéni védőeszközök viselési szabályait nem érinti – áll a rendeletben.

Az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni.

Ezeken túl az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személy nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben, az orvosi és nővérszobában és irodai és egyéb munkahelyen.

 „Szociális intézményben a Covid19-világjárvány idején a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az interoperábilis, Covid19-oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó igazolványok (uniós digitális Covid-igazolvány) kiállításának, ellenőrzésének és elfogadásának keretéről szóló, 2021. Június 14-i (EU) 2021/953 európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. Rendelet szerint védettnek nem minősülő látogató, ellátott – lehetőség szerint –

  • látogató fogadásakor
  • közösségi programok alkalmával
  • közösségi terekben való tartózkodás esetén
  • munkát végző személy,
  • egyéb célból jelenlévő személy

Köteles – a rendeletben foglalt kivételektől eltekintve – „orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.”

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles a szociális intézményben maszkot viselni.

Kiemelt tartalmak