ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Új kitüntetéseket alapítottak a parasportolók teljesítményének elismerésére

2023. 02. 23. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 03. 01. 15:19

Külön kitüntetési kategóriákat hozott létre a parasportolók elismerésére a gyöngyösi képviselő-testület. A grémium februári ülésén tudomásul vette, hogy egyházi tulajdonba kerülnek az eddig a városi vagyont gyarapító iskolaépületek, emellett elfogadta a városi cégek üzleti tervét és a kulturális beszámolókat is.

Egyházi tulajdonba kerülnek az önkormányzat épületei

Három gyöngyösi épület kerül az önkormányzat tulajdonából a Magyar Katolikus Egyházhoz, miután 32 évvel az egyházi vagyonjuttatásról szóló törvény megszületése után egy új törvény ismét lehetőséget adott az egyházaknak arra, hogy visszakérjenek ingatlanokat. A jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy az egyházak olyan állami, illetve önkormányzati épületek tulajdonjogaira is igényt tartsanak, amelyek soha nem voltak a birtokukban, de az adott ingatlanban a kérelmező egyház hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot lát el. Gyöngyösön három ilyen épület található, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, a Vak Bottyán János Technikum, Gimnázium és Kollégium, valamint a Pátzay János Zeneiskola épülete. Az érintett iskolákat üzemeltető egyház levélben jelezte az önkormányzatnak, hogy szeretné tulajdonába vonni az épületeket, amit az önkormányzat a törvény erejénél fogva el kellett, hogy fogadjon, így a képviselő-testület is tudomásul vette, hogy az eddig közvagyont képező épületek térítés nélkül az egyházhoz kerülnek.

Elfogadott üzleti tervek

A februári ülésen tárgyalták meg a képviselők az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok üzleti tervét. A grémium valamennyi cég tervét elfogadta, így mind az öt önkormányzati cég, a Gyöngyösi Médiaközpont Nonprofit Kft., a Gyöngyösi Sportfólió Nonprofit Kft., a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft., a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft., valamint a Városgondozási Zrt. is elfogadott üzleti terve szerint folytatja tevékenységét. A társaságok mindegyike az elmúlt évi bértömeg 15 százalékos emelésével tervezett az inflációs hatások ellensúlyozására. A testület júniusra féléves beszámolót kért a cégektől, és kikötötte, hogy jutalmazásra csak képviselő-testület felhatalmazással kerülhet sor, és ugyanez vonatkozik a fejlesztésekre is, kivéve az energiatakarékossági beruházásokat.

Kulturális beszámolók

A képviselők elé került a Mátra Művelődési Központot üzemeltető Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. és a Vachott Sándor Városi Könyvtár 2022-es tevékenységéről szóló beszámoló, valamint az intézmények 2023-as működési terve. A kulturális társaság beszámolójából kiderült, hogy a városi nagyrendezvények, a városi ünnepségek és önkormányzati kitüntetésátadók mellett több tucat rendezvényt, köztük több mint húsz színházi előadást valósítottak meg, miközben az év nagy részében a művelődési központ átfogó energetikai felújítás miatt zárva tartott. A könyvtár is sikeres évet tud maga mögött, közel háromezer aktív olvasó több mint 21 ezer alkalommal közel hatvanezer könyvet és egyéb dokumentumot kölcsönzött ki, miközben a könyvtár munkatársai több mint 180 kulturális rendezvényt és számos pedagógia programot szerveztek.

Új vezető a Dobó úti Tagóvoda élén

Augusztus elsejétől az egyetlen pályázó, Beszéné Gábor Judit vezeti a Dobó úti Tagóvodát a nyugdíjba vonuló Bozsik Papp Tünde utódjaként. Beszéné Gábor Judit ugyanakkor intézményvezető-helyettesi feladatokat lát el a kilenc tagóvodát tömörítő Gyöngyös Város Óvodái intézményben, ahol a tagóvodavezetői kinevezését követően a helyét Földiné Gyánti Helga, a Platán úti Tagóvoda pedagógusa veszi át. A személyi változásokhoz a képviselő-testület hozzájárult.

Felmondott a XIII. körzet háziorvosa

Szeptembertől új háziorvos látja majd el a XIII. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit, miután Dr. Nagy Judit hat hónapos határidővel felmondta az önkormányzattal kötött feladatellátási szerződését. A háziorvos a következő fél évben értékesíteni kívánja praxisjogát, amennyiben nem jár sikerrel, az önkormányzat helyettesítéssel látja el a háziorvosi feladatokat a körzetben.

Külön kitüntetési kategóriákat hoztak létre a parasportolók elismerésére

A képviselő-testület módosította az önkormányzati kitüntetésekről szóló rendeletet, amely az elismerésekkel járó pénzösszegeket közel tíz éve változatlan formában tartalmazta. A képviselők most megemelték a díjakkal járó anyagi elismerés összegét annak érdekében, hogy azok megőrizzék értéküket. A rendelet új kitüntetéseket is bevezet, a következő évtől az Év Sportolói kitüntetéseket minden kategóriában külön odaítélhetik parasportolók számára is, vagyis a testület tagjai kitüntethetik az év legjobb felnőtt, valamint utánpótlás női és férfi parasportolóit, illetve parasport csapatait.

Fiatalok kitüntetéséről döntöttek

A Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért kitüntetést Dredor Dominiknak, a Mátra Erdészeti Technikum tanulójának ítélte oda a grémium. Dredor Dominik már középiskolásként is jelentős tudományos eredményekkel büszkélkedhet, számos publikációja jelent meg különböző szakmai folyóiratokban.

A Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért kitüntetést Tomory Kinga, a Tomory Gábor Néptánciskola felkészítő tanára és koreográfusa kapta, aki a Magyar Nemzeti Táncegyüttes hivatásos táncosaként dolgozik. Tomory Kinga 2009-ben testvérével, Gergellyel vette át édesapjától a gyöngyösi tánccsoportok vezetését, és alapították meg a Tomory Gábor Néptánciskolát.

A Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért elismerést Klenovics Patriknak, a Gyöngyösi Ifjúsági Szolgáltató és Tanácsadó Iroda (GYITI) vezetőjének, ifjúsági referensnek ítélte oda a grémium. Klenvovics Patrik a GYITI vezetőjeként aktívan segíti a Gyöngyös Városi Diáktanács munkáját, amelynek korábban elnöki tisztét is betöltötte.

Kiemelt tartalmak