Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Tovább erősödnek a ruszin kapcsolatok

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 08. 11. Hírek

A szlovákiai Borsiban található II. Rákóczi Ferenc emlékhely, múzeum látogatásán vett részt a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat még július végén. A program célja a ruszin kultúra és hagyományok ápolás határon innen és határon túl.

Az önkormányzat képviselőivel tartott a Mátra Nyugdíjas Egylet „Acélhang” népdalkör, a Bene Egylet néhány tagja és Vesztergám Miklós tárogató művész is, akik Rákóczi énekeket és dalokat adtak elő. A határon túli látogatáson részt vett Magyarországról a kisvárdai Ruszin Önkormányzat is. A jó hangulatú nap folyamán megkoszorúzták a „Nagyságos Fejedelem” szobrát, majd a delegáció tagjai Komlóskán ebédeltek.

A gyöngyösi Ruszin Nemzeti Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a hagyományok, szokások ápolására és több hazai és határon túli kapcsolatot tart fenn sikerrel. A Gyöngyösi Önkormányzat minden évben 1-1 millió forinttal támogatja a városban működő kisebbségi önkormányzatokat, akik a támogatás felét mindig valamilyen célfeladatra költik. Miután a tavalyi évben a koronavírus-járvány miatt a tervezett programok elmaradtak, így a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat a 2020-as évről áthúzódó céltámogatás terhére, 500.000 forintot fordított a borsikai programra.

Kiemelt tartalmak