ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Tilos és veszélyes a jégre lépni!

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 02. 19. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 02. 27. 13:04

Az előrejelzések szerint a következő időszakban enyhül az idő, ami a kissé befagyott Sástó jegét is gyengíti, így a szakemberek egyáltalán nem javasolják a jégre lépést.

Az utóbbi időben több baleset is történt, a Balatonon szakszerűtlen mentés miatt szakadt be a jég két fiatal alatt, míg Apcon a bányatónál egy búvár vesztette életét a jeges vízben.

A jégről való mentést minden évben gyakorolják a tűzoltók. Legutóbb szerdán hajtottak végre ilyen gyakorlatot. A gyöngyösi és hatvani tűzoltók négy gépjárművel vonultak Sástóra, a feltételezése szerint egy ember – a tiltás ellenére – a vékony jégen tartózkodott, mely beszakadt alatta, és a jeges vízbe esett. A bajba jutott embert egy nyolcvanöt kilós bábu helyettesítette. A tűzoltók mentőkötelekkel, hordágyakkal és dugólétrákkal, valamint egyéb speciális eszközökkel kúszva érkeztek a bajba jutott mentésére.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint jégre lépni csak akkor lehet, ha azt az üzemeltető kitáblázza, a jég kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog. A tiltott jégre lépést a rendőrség és a katasztrófavédelem is ellenőrzi.

Ha valaki mégis bajba kerül, azonnal kérjen segítséget a 112-es segélyhívó számon, hiszen a 0-4 Celsius fokos vízben a szervezet akár már fél perc alatt is sokkot kaphat, amely végső esetben szívmegálláshoz vezet.

Kiemelt tartalmak