ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Téliesítették a közterületi ivókutakat és a szökőkutakat

2021. 11. 03. Hírek

Október végén téliesítették az ivókutakat és a szökőkutakat Gyöngyösön. A téli hónapokhoz közeledve ugyanis egyre gyakoribbak lesznek a reggeli és a napközbeni mínuszok, és emiatt az említett kutak akár el is fagyhatnak. A hasonló veszély elkerülésére otthoni körülmények között is célszerű felkészülni.

A belvárosban öt szökőkutat, városszerte pedig csaknem húsz ivókutat és díszkutat óvtak meg a fagytól a Városgondozási Zrt. és a Tresó-Família Bt. munkatársai Gyöngyösön. A szakemberek a szerelvények téliesítése mellett lefedték a Fő téri négy és a Bugát Pál téren lévő fényjátékkal működő szökőkutat.

A téli üzemmódra átállított ivókutakat és szökőkutakat a szokásoknak megfelelően május 1-jén nyitják majd meg újra.

Az őszi kerti munkák végeztével a téli mínuszok a kerti csapokat is veszélyeztetik. Ha a bennük rekedt víz megfagy, szétfeszítheti a vezetéket, és a csapot is károsíthatja. Az emiatt elfolyó víz több tíz, vagy akár több száz köbméter többletfogyasztást is eredményezhet.

A kerti csap téliesítését saját kezűleg is elvégezhetjük. Először zárjuk el a vizet az aknában, ami a kerti csap ellátását biztosítja. Ezt követően nyissuk ki a kerti csapot, és várjuk meg, amíg a csőben lévő összes víz kifolyik belőle. Ilyenkor jellegzetes, szörcsögő hangot hallunk, ami jelzi, hogy a vezeték vízmentessé vált, a víz helyét a levegő váltotta fel benne. A csapot ezután se zárjuk el, hiszen a biztonság érdekében egész télre nyitva kell hagyni.

Kiemelt tartalmak