Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Tájékoztató a helyi adók befizetésének határidejéről

Tisztelt Adózók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2024. I. félévi helyi adók adópótlékmentes befizetése az alábbi időpontokban esedékes:   

  • helyi iparűzési adó 2024. március 18.
  • építményadó 2024. április 15.
  • magánszemélyek kommunális adója 2024. április 15.

A számlaegyenlegek az alábbi módon kerülnek kézbesítésre, mely alapján az adóbefizetéseiket teljesíthetik:

  • A gazdasági társaságok, egyéb jogi személyek, egyéni vállalkozók esetében az adóhatóságunk 2024. február 29-ig kiküldte az adózók (meghatalmazott képviselővel rendelkező adózó esetében a képviselő) cégkapujára/ügyfélkapujára.
  • A magánszemélyek levél formájában értsülnek, a Magyar Posta várhatóan 2024. március 20-a után kezdi el kézbesíteni az adószámla kivonatokat, befizetési csekkeket tartalmazó leveleket.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Vállalkozókat, hogy az

  • adóigazgatási rendtartásról szóló törvény 79. § (1) bekezdésében meghatározott szabályozás alapján az adóhatósági iratot – ideértve a döntést is – a meghatalmazott képviselővel rendelkező adózó esetében a képviselőnek kell kézbesíteni hivatalos iratként vagy az Eüsztv.-ben meghatározott módon. Ezen jogszabályi megfelelés érdekében az ASP adószakrendszerben az iratok címzési logikája módosításra került. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben az önkormányzati adóhatóságnál a vállalkozó adózónak bejelentett szervezeti képviselője vagy meghatalmazottja van, akkor a hatályos jogszabály értelmében ezen meghatalmazott képviselő tárhelyére kerülnek kiküldésre az adóhatóságunk iratai. Emiatt fontos, hogy a képviseleti jogban bekövetkezett keletkezést, változást, megszűnést is be kell jelenteni elektronikusan az önkormányzati adóhatóság felé, az Önkormányzati Hivatali Portálról (E-önkormányzat Portál) elérhető „Meghatalmazás önkormányzati adóügyekben” űrlapon.
  • helyi iparűzési adó esetében az adó alapjának egyszerűsített módját választó adózók (Htv. 39/A. §) esetében a 2024.02.15-i állapot szerint készült egyenlegértesítő még nem tartalmazza a 2024. május 31-ig fizetendő tételes adóösszegeket. A folyó évi sávos előlegek előírásáról értesíteni fogjuk az érintett adózókat. 

Felhívjuk a figyelmét, hogy a cégkapuval, ügyfélkapuval rendelkező adózók az adószámla egyenlegüket KAÜ azonosítást követően bármikor megtekinthetik az E-önkormányzat Portál „Adóegyenleg lekérdezés” menüjéből, melynek elérhetősége: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitólap.

Köszönjük, hogy adóbefizetéseivel hozzájárul Gyöngyös Város fejlődéséhez!

Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság Adócsoportja

Kiemelt tartalmak